تک فان -مجله خبری و سرگرمی‌

فیبر نوری؛ کلید ورود به دنیای اینترنت با سرعت نور!

به گزارش تجارت‌نیوز، شرکت فناپ تلکام در نشست خبری‌ای که در ۲۲ خردادماه ۱۴۰۳ ترتیب داده بود، به معرفی ظرفیت‌های موجود در حوزه فیبر نوری و اقدامات صورت گرفته در این زمینه پرداخت. در طی این نشست، صابر فیضی، مدیرعامل شرکت فناپ تلکام ضمن شفاف‌سازی مسائل مربوط به حوزه فیبر نوری، از اصحاب رسانه خواست تا در فرهنگ‌سازی و کمک به رواج این تکنولوژی در بین مردم کمک کنند.

طبق امارهایی که فیضی ارائه داد، امروزه بیشتر کشورهای پیشرفته به شبکه‌های فیبر نوری مجهز اند. اما کشور ایران در این زمینه تا حد زیادی عقب مانده است و در مورد استفاده از فیبر نوری بین کشورهای جهان در رتبه زیر ۱۵۰ قرار دارد.

آیا ارتباطات زمینی هنوز توجیه‌پذیر است؟

بنابر گفته‌های مدیرعامل فناپ تلکام، در جهان برای کنترل قوانین و ضوابت ارتباطات، سازمان هایی وجود دارند که مهم‌ترین انها، سازمان جهانی ارتباطات است. همینطور هرساله سمینارهای جهانی در حوزه ارتباطات برگزار می‌شود. بعد از مطرح شدن اینترنت 5G در یکی از این سمینارها به این نتیجه رسیدند هیچ روش ارتباطی جایگزین ارتباطات زمینی نخواهد شد و در ادامه بسیاری از کشورها شروع به گسترش ارتباطات زمینی کردند.

در ادامه بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی به گسترش فیبر نوری دست زدند و در یک فرایند ۱۰ ساله، همه خانه‌ها به این تکنولوژی مجهز شدند. در حال حاضر فقط یک شهر در اروپا از تکنولوژی کابل نوری عقب مانده است که آن هم شهر لندن است. چرا که شهرداری مثل آقای زاکانی دارد. در لندن اجازه حفاری در شهر را ندارند و سخت‌گیری‌های بیش از حدی از سوی شهرداری این شهر وجود دارد. این موضوع همچنان محل اختلاف بین شهردار لندن و اپراتورهای اینترنت است.

فیبر نوری چیست؟

فیبر نوری، رشته‌ای باریک و بلند تشکیل شده از یک ماده شفاف مثل شیشه یا پلاستیک است. در این رشته، اطلاعات به وسیله نوری که در سراسر رشته وجود دارد منتقل می‌شوند. فیبر نوری پهنای باند بسیار بیشتری نسبت به سایر کابل‌ها دارد و می‌توان با آن‌، اطلاعات زیادی را در کسری از ثانیه انتقال داد. در حال حاضر، کابل‌‌های مسی علاوه بر قیمت بالا، نمی‌توانند پاسخگوی خواسته های مردم از نظر سرعت و محتوای باشند.  

فیبر نوری علاوه بر سرعت، قیمت کم و حجم پایین، یک حسن دیگر هم دارد. آن هم این است که فیبر نوری در مواجهه با بمب‌های الکترومغناطیسی و طوفان‌های خورشیدی دچار مشکل نمی‌شود. بمب‌های الکترومغناطیسی بمب‌های بی‌صدا و بدون آتش‌سوزی هستند که برای قطع ارتباطات رادیویی و از کار انداختن وسایل الکترونیکی استفاده می‌شوند.

در مواقع استفاده از بمب‌های مغناطیسی، تمامی اشیاء نیمه رسانا خاصیت رسانایی خود را از دست می‌دهند و اغلب وسایل الکتریکی اعم از تلفن‌ها، خطوط ارتباطی و حتی برخی اتومبیل‌ها از کار می‌افتند. در نتیجه کابل های فیبر نوری می‌توانند نقش استراتژیکی برای زیر ساخت‌های ارتباطی کشور ایفا کنند.

فیبر نوری در ایران

شرکت فناپ تلکام در سال ۹۶ فعالیت خود را در حوزه فیبر نوری آغاز کرد و نخستین شهرهایی که در آنها شبکه فیبر نوری را گسترش داد، رشت و فولاد شهر بود. بعدها با سیاست‌هایی که دولت سزدهم در پیش گرفت، اهمیت توسعه کابل های نوری بیشتر شد. 

در حال حاضر شرکت فناپ تلکام در حال پوشش دهی بیشتر نقاط استان‌های گیلان و همدان است. این شرکت همچنین گسترش خطوط فیبر نوری شهرستان‌های مبارکه، فولادشهر، اهواز، ماهشهر و… را نیز بر عهده دارد.

در گذشته حفاری‌هایی که برای انتقال کابل‌های نوری انجام می‌شد، باعث کاهش کیفیت آسفالت خیابان‌ها می‌شد. اما در حال حاضر این حفاری‌ها با عرض ۱۰ سانتی‌متر و عمق ۴۵ سانتی‌متر انجام می‌شوند که میزان آسیب به آسفالت خیابان‌ها را به حداقل می‌رساند. سرعت این نوع حفاری نیز بسیار زیاد است و فعالیت‌های شهری را مختل نمی‌کند.

آیا می‌توان عقب‌ماندگی ایران را جبران کرد؟

بر اساس سیاست‌های اصل ۴۴ شرکت‌های خصوصی در زمینه ارتباطات و اینترنت موظف‌اند که درصدی از درآمد خود را برای گسترش شبکه فیبر نوری در کشور اختصاص دهند و این موضوع در بودجه ۱۴۰۳ و برنامه هفتم درج شده است.

سرعت پیشرفت شبکه‌های فیبر نوری در حال حاضر در ایران بی سابقه بوده است و انتظار می‌رود که تا دو یا سه سال آینده، عقب ماندگی ایران در این زمینه جبران شود. بر اساس گفته‌های مدیرعامل فناپ، انتظار می‌رود که تا پایان امسال ۲۰۰ هزار خانوار را به شبکه فیبر نوری متصل شوند.

اکنون در ایران، ۱۰ شرکت فعال در زمینه فیبر نوری وجود دارد که یکی از آن‌ها شرکت فناپ تلکام است. بر اساس توافقی که بین شرکت‌‌های فعال در این زمینه صورت گرفته است، هر شرکت، گسترش شبکه فیبر نوری قسمتی از کشور را به عهده گرفته است.

چالش‌های سرعت‌بخشی به اینترنت

بنابر صحبت‌های فیضی، یک گره اساسی که در گسترش تکنولوژی فیبر نوری وجود دارد، این است که مردم هنوز با مزیت‌های این تکنولوژی آشنایی ندارند و منافع خود در استفاده از این شبکه نمی‌بینند. ما باید بتوانیم استفاده از فیبرهای نوری را در بین عموم مردم رواج دهیم. که این فرهنگ‌سازی به عهده رسانه هاست.

مشکل دیگری که گریبان‌گیر خطوط فیبر نوری است، این است که در شهرداری‌های شهرهای مختلف، نقشه درست و دقیقی از حفاری‌های قبلی در دست نیست و این موضوع انقال خطوط فیبر نوری را در شهرها دشوار می‌کند.

شایعاتی نیز در مورد فیبر نوی وجود دارد؛ برخی می‌گویند که فیبر نوری می‌تواند برای شکستن حریم خصوصی افراد استفاده شود . اما باید گفت که کیفیت حفظ حریم خصوصی در فیبر های نوری به مراتب بالاتر از کابل‌های مسی است. در صورت قطع شدن کابل‌های فیبر نوری، ارتباط به کل قطع می‌شود و استفاده از کابل های فیبر نوری امن ترین روش ممکن است.

آیا استفاده از این تکنولوژی برای مردم به صرفه است؟

موضوعی که کمتر کسی به آن دقت می‌کند، هزینه‌هایی است که افراد برای اینترنت پرداخت می‌کنند. طبق آمار و ارقامی که کارشناسان این حوزه به دست آورده‌اند، هزینه متوسط استفاده از پهنای باند اینترنت همراه در ایران، ۲۵۰ هزار تومان در ماه است. این در حالی است که استفاده از سیستم اینترنت ثابت، حداقل ۵۰ درصد برای مشترکین صرفه اقتصادی به ارمغان می‌آورد.

مزیت دیگری که در این زمینه برای افراد وجود دارد، صرفه جویی در زمان است و آن اتلاف وقتی که در شبکه‌های قدیمی رخ می‌داد، در شبکه‌های فیبر نوری رخ نمی‌دهد. همچنین باید به این موضوع توجه داشت که قیمت اینترنت فیبر نوری در ایران نسبت به دنیا بسیار به صرفه تر است.

با وجود هزینه اولیه انتقال فیبر نوری به داخل خانه‌ها باید گفت که برای این فناوری نیاز نیست که مودم‌های گرانقیمت خریداری کرد. بلکه میتوان با کمک تبدیل‌های مربوط به این کار، مودم‌های قدیمی را به شبکه فیبر نوری متصل کرد. هرچند طبیعتا استفاده از مودم‌های ADSL نمی‌تواند به سرعت مودم‌های جدید برسد.

همچنین از طرف شرکت فناپ تلکام، طرحی به دولت پیشنهاد شده است که مودم‌های مخصوص فیبر نوری با تخفیف یا اقساط در اختیار مردم گذاشته شوند. 

رقابت با سایر گزینه‌ها

سوالی که پیش می‌آید این است که با وجود پیشرفت‌هایی که در حوزه اینترنت همراه رخ داده است و ارتقاع اینترنت‌های 5G  و 6G و همچنین گسترش اینترنت‌های ماهواره‌ای در دنیا، آیا هنوز استفاده از ارتباطات زمینی توجیه‌پذیر است؟

درست است که سرعت اینترنت‌های همراه همواره در حال افزایش است؛ اما مسئله مهم‌تر چگونگی دسترسی افراد به این امکانات است. با افازایش سرعت اینترنت‌های همراه، طول امواج رادیویی استفاده شده در آنها کاهش می‌یابد. با کاهش این طول موج، نفوذپذیری این امواج به داخل ساختمان‌ها بسیار کم می‌شود و در طبقات پایین ساختمان‌ها دسترسی به این اینترنت با مشکل مواجه می‌شود. اینترنت 5G و 6G زمانی کارآمد است که افراد در فضای باز از آن‌‌ها استفاده کنند. 

از طرفی، در مقایسه با اینترنت ماهواره‌ای، ارتباطات زمینی هم قیمت ارزان‌تری دارند و هم در حال حاضر برایمردمایران بیشتر قابل دسترس هستند.

برای مطالعه بیشتر، صفحه تکنولوژی در «تجارت‌نیوز» را دنبال کنید.

برچسب ها

,

مطالب مشابه را ببینید!