معرفی: راهنمای جامع مسمومیت غذایی کودکان در تابستان | علائم و درمان
با گذشت فصل بهار و ورود به فصل تابستان، مسمومیتهای غذایی در کودکان به شدت افزایش مییابد. این نوع مسمومیتها از مصرف غذاهای نه خیلی تمیز و نه به درستی طبخ شده و همچنین از آب آلوده منشأ میگیرد. در فصل گرم تابستان، غذاهایی که زود فاسد میشوند و میوههایی که شسته نشدهاند میتوانند عوامل اصلی بروز اینگونه مرض باشند. با گرم شدن هوا، این خطرات بیشتر میشود و باید اقدامات مناسبی برای پیشگیری از آن انجام دهیم.
علائم مسمومیت غذایی در کودکان شامل تهوع، استفراغ، اسهال، سرگیجه، بیاشتهایی، تپش قلب و دردهای شکمی میشود. در صورت بروز این علائم، باید اقدامات درمانی مناسب انجام شود. از جمله راهکارهای درمانی میتوان به هیدراته نگه داشتن بدن کودک، مصرف مواد حاوی پروبیوتیک، مصرف نوشیدنیهای خنک و عدم مصرف غذاهای سنگین اشاره کرد.
برای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی در کودکان، باید از غذاهای شسته شده و به درستی طبخ شده استفاده کرد و از مصرف آب آشامیدنی نیز در این فصل بیشتر برای کودکان اهمیت یافت. همچنین، باید از مصرف غذاهای آماده از منابع نامعلوم و غیر بهداشتی خودداری کرد. این اقدامات میتواند به پیشگیری از بروز مسمومیتهای غذایی کودکان کمک کند.
مسمومیتهای غذایی کودکان در فصل تابستان به شدت افزایش پیدا میکند و از همین رو شناسایی علائم انواع مسمومیت و همچنین روشهای پیشگیری و درمان این مشکل اهمیت زیادی برای خانوادهها دارد. در این مقاله از بخش سبک زندگی در تک فانبلاگ میتوانید با علائم مسمومیت غذایی کودکان در فصل تابستان و روشهای پیشگیری و درمان آن آشنا شوید.
علت بروز مسمومیتهای غذایی در کودکان در فصل تابستان
مسمومیت غذایی یک نوع بیماری رودهای است که معمولا از راه مصرف غذا و آب آلوده به باکتریهای بیماریزا و همچنین غذا خوردن با دستهای آلوده، در کودکان ایجاد میشود و با گرم شدن هوا در فصل تابستان معمولا خطر بروز انواع مسمومیت در کودکان افزایش پیدا میکند.
مصرف انواع بستنی، مواد یخی، نوشیدنیهای سرد و فالوده و همچنین غذاهای آماده و چرب که در معرض نور خورشید قرار دارند و زود فاسد میشوند از مهمترین عوامل بروز این مشکل هستند.
مصرف میوههای شسته نشده مثل توت فرنگی، توت سفید و توت قرمز نیز یکی دیگر از عوامل موثر بر بروز اینگونه مسمومیتها است که میتواند تا ۷ روز ادامه پیدا کند.
بیشتر بخوانید: علائم مسمومیت در بهار؛ فصل زیبا اما گاهی خطرناک
علائم مسمومیت غذایی در کودکان
علائم مسمومیتهای غذایی معمولا از ۲۴ ساعت تا ۷ روز ادامه دارد و بعد از آن کاهش پیدا میکنند. در صورتی که شدت علائم زیاد باشد، ممکن است از چند روز تا چند هفته طول بکشد. در برخی مواقع ممکن است کودک به دلیل از دست دادن مقدار زیادی آب و املاح به سرمهای خوراکی یا تزریقی نیاز پیدا کند. به خاطر داشته باشید که کم آبی ناشی از مسمومیت مشکلات جدی برای بدن ایجاد میکند و بیتوجهی نسب به این موضوع حتی میتواند منجر به مرگ شود.
در ادامه به مهمترین علائم مسمومیت غذایی کودکان در فصل تابستان اشاره شده است.
تهوعاستفراغاسهالسرگیجهبیاشتهاییتپش قلبدردهای شکمیتب و لرز خفیف
درمان مسمومیت غذایی در کودکان
در بسیاری از موارد خفیف برای درمان مسمومیت غذایی در کودکان تنها باید بدن کودک را هیدراته نگه دارید تا باکتریها و مواد مضر از بدن خارج شوند. اگر کودک در اثر غذای آلوده به انگل یا باکتری بیمار شده باشد، معمولا علائم شدیدتری را تجربه میکند و احتمالا پزشک برای درمان او از سرم و آنتی بیوتیک یا درمانهای ضد انگلی استفاده میکند. در برخی از بیماران نیز فرد باید تا چند روز در بیمارستان بستری شود و تحت نظر پزشک قرار بگیرد تا آلودگی به طور کامل از بدن خارج شود.
در اکثر مواقع با درمان خانگی مسمومیت و استفراغ کودکان میتوانید بر این مشکل غلبه و کودک را درمان کنید. در ادامه به راهکارهای موثر برای درمان مسمومیت غذایی کودکان در خانه اشاره شده است.
۱- هیدراته کردن بدن کودک
از آن جایی که مسمومیت غذایی موجب بروز استفراغ و اسهال در کودکان میشود، بدن کودک به شدت در معرض کم آبی قرار دارد. در این شرایط تامین آب و املاح مورد نیاز بدن کودک نقش مهمی بر درمان او دارد. برای این کار میتوانید مقدار زیادی آب یا آبمیوه طبیعی رقیق شده به کودک بدهید. در صور مشورت با پزشک میتوانید از محلولهای ORS برای تامین آب و الکترولیتهای مورد نیاز بدن کودک استفاده کنید. به خاطر داشته باشید که در روزهای ابتدایی ابتلا به مسمومیت، کودک تنها باید از آب و غذاهای نرم استفاده کند.
۲- مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک
پروبیوتیکها باکتریهای فعال و مفیدی هستند که به بهبود عملکرد روده و رفع دل درد و مشکلات گوارشی کمک میکنند. برای درمان سریع مسمومیت غذایی کودکان میتوانید در روزهای ابتدایی مقداری ماست پروبیوتیک به کودک بدهید تا مشکل او برطرف شود.
بیشتر بخوانید: ۱۰ راهکار مفید برای افزایش وزن کودکان
۳- مصرف نوشیدنیهایی با طبع خنک
بسیاری از کودکان مبتلا به مسمومیت دچار تب میشوند و از همین رو برای کاهش دمای بدن و همچنین جلوگیری از بروز گرمی بدن بهتر است هر روز از نوشیدنیهای خانگی استفاده کنید. بهترین نوشیدنی برای درمان تب کودک استفاده از ترکیب آب خنک همراه با مقداری آب لیمو ترش تازه، تخم شربتی یا خاکشیر است.
۴- عدم مصرف غذاهای مضر
زمانی که کودک مسموم شده است، به هیچ عنوان نباید از غذاهای سنگین، حجیم و چرب برای او استفاده کنید. به خاطر داشته باشید تا بهبودی کامل، کودک شما نباید از میوه و سبزیجات خام استفاده کند و در صورت تمایل میتوانید مقداری میوه پخته یا کمپوت به او بدهید.
روشهای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی کودکان در فصل تابستان
برای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی کودکان در فصل تابستان باید از مصرف غذاهای که پاستوریزه نیستند و بسته بندی مشخصی ندارند، اجتناب کنید. به خاطر داشته باشید که مصرف آب زیاد در این فصل میتواند خطر بروز مسمومیت را در کودکان کاهش دهد، بنابراین در فصل گرما، دائما مقداری آب به کودک بدهید. از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه، شربت، فالوده لواشک و خوراکیهایی که بدون بسته بندی عرضه میشوند اجتناب کنید.
غذا خوردن در رستورانهای آلوده و غیربهداشتی و خرید غذاهایی که به درستی پخته نشدهاند یا توسط دستفروشان به فروش میرسند، نیز ممکن است موجب مسمومیت در کودکان شود.
برای پیشگیری از بروز این مشکل حتما قبل از مصرف هر ماده غذایی دستان کودک را بشویید و ضدعفونی کنید و مراقب باشید تا کودک دست آلوده خود را در دهان نگذارد. مصرف سوسیس و کالباس و همچنین ساندویچهای آماده که حاوی مقدار زیادی سس هستند و در فضای گرم و نامناسب نگهداری شدهاند، نیز برای کودکان به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
به خاطر داشته باشید که مصرف آب غیر جوشیده، آبمیوههای بسته بندی نشده، پنیر و لبنیات غیرپاستوریزه، فست فودهای غیر بهداشتی همراه با سس و همچنین خرید مواد خوراکی بسته بندی که در معرض آفتاب قرار دارند و میوههایی از شستشوی آنها مطمئن نیستید موجب مسمومیت کودک میشوند و از همین رو به خصوص در فصل تابستان باید از مصرف آنها اجتناب کنید.
مسمومیت غذایی از بیماریهای شایع کودکان در تابستان است که میتواند خطراتی جدی برای سلامت کودک ایجاد کند. درمان سریع مسمومیت غذایی و همچنین هیدراته کردن بدن کودک در این شرایط اهمیت زیادی بر مدیریت علائم دارد. فراموش نکنید که اگر علائم کودک بعد از ۲۴ ساعت بهبود پیدا نکرد یا شدت علائم زیاد بود، حتما در اسرع وقت از یک پزشک برای درمان کمک بگیرید.
شما از چه روشهایی برای جلوگیری و درمان مسمومیت غذایی در کودکان استفاده کنید؟ در صورت تمایل میتوانید نظرات و تجربیات خودتان را با ما و دوستان علاقه مند به اشتراک بگذارید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…