استارت قلابی به آزمایش خون SGOT: نکات حیاتی برای شناخت دقیق نتایج و آمادهسازی
تست SGOT یکی از آزمونهای مهم برای تشخیص وضعیت سلامت کبد و بررسی آسیبهای مختلف در کبد است که توسط اندازه گیری میزان آنزیم AST در خون انجام میشود. این آزمون معمولا توسط پزشکان برای افرادی که مشکلات کبدی دارند یا به تازگی عوارضی مرتبط با کبد تجربه کردهاند توصیه میشود. اگر مقدار آنزیم SGOT در خون شما بیش از حد معمول باشد، این ممکن است نشانه از آسیب به اندامهای مختلف مانند کبد، قلب، مغز و عضلات باشد. در این صورت، پزشک شما ممکن است آزمایشهای بیشتری را تجویز کند.
برای آمادگی برای انجام تست SGOT، شما میتوانید از مصرف داروهای بدون نسخه از جمله استامینوفن در روزهای قبل از آزمون اجتناب کنید و در شب قبل از آزمون آب کافی بنوشید. پس از اجرای آزمون، اگر نتیجه بینتیجه باشد، پزشک ممکن است تستهای دیگری مانند آزمایشهای گلوکز یا تست بیلی روبین را برای پیگیری بیشتر تجویز کند. به طور کلی، تست SGOT یک ابزار مهم برای تشخیص وضعیت سلامت کبد است که میتواند در تشخیص بیماریهای مختلف و جلوگیری از عوارض آنها موثر باشد.
فرارو- آزمایش خون SGOT به تشخیص وضعیت سلامت و بیماریهای کبد کمک میکند. این تست یکی از دو آنزیم کبد به نام سرم گلوتامیک اگزالوستیک ترانس آمیناز را اندازه میگیرد.
به گزارش فرارو، این آنزیم امروزه به نام AST شناخته میشود که به معنای آسپارتات آمینوترانسفراز است. یک تست SGOT (یا تست AST) مقدار آنزیم کبدی را در خون مشخص میکند.
تفسیر نتایج آزمایش
اگر نتایج تست SGOT شما بالا است به این معنی است که یکی از ارگانها یا عضلات حاوی این آنزیم میتواند صدمه دیده باشد. این نه تنها شامل کبد بلکه عضلات، قلب، مغز و کلیهها نیز میود. پزشک شما آزمایشهای بعدی را نیز برای رد تشخیصهای دیگر، تجویز خواهد کرد.
مردان: ۱۰ تا ۴۰ واحد بر لیتر (U/L)
زنان: ۹ تا ۳۲ U/L
تفسیر تست SGOT خون به چه معناست؟
یک تست SGOT میتواند به پزشک جهت تشخیص آسیب به کبد یا بیماری کبد کمک کند. هنگامی که سلولهای کبدی صدمه دیده باشند، SGOT به جریان خون راه مییابد، که سطح این آنزیم را در خون افزایش میدهد. این تست را پزشکان معمولا برای بررسی سلامت کبد افرادی که اخیرا مشکلاتی در کبد خود، مثل هپاتیت C. را تجربه میکنند، توصیه میکنند.
دلیل اینکه SGOT در سراسر بدن ایجاد میشود، بخشی از آزمایش کبد شامل یک تست ALT نیز میشود. ALT آنزیم ضروری دیگر کبد است. بر خلاف SGOT این آزمایش در غلظت کبد یافت میشود. آزمایش ALT اغلب یک شاخص آسیب بالقوه کبدی است. در اکثر موارد پزشکان تست SGOT را به منظور تشخیص مشکلات زیر تجویز میکنند:
• هپاتیت A. یا ویروس هپاتیت B. حاد
• شوک یا افت سیستم گردش خون
• آسیب شدید کبدی که احتمالا ناشی از سموم است از جمله مصرف بیش از حد داروهای بدون نسخه مثل استامینوفن و یا الکل
• بیماری کیسه صفرا
• سرطان
• در زنان باردار، پری کلامپسی یا سندرم HELLP که به واسطه ویژگیهای آن مشخص میشود – همولیز آنزیمهای کبدی بالا و شمارش پلاکت پایین.
بالا بودن سطح SGOT بدون بالا بودن سطح ALT ممکن است نشان دهنده موارد زیر باشد:
• بیماری پانکراس
• صدمه به قلب، احتمالا از حمله قلبی
• بیماری کلیه
• صدمه به عضلات
اگر نتایج تست سطوح بالای SGOT را نمایش دهد، کبد یا اندامی دیگر که مسئول ساخت این آنزیمها است میتواند ناشی از بیماری یا زخم باشد. بنابر این در نظر گرفتن SGOT همراه با ALT باعث تشخیص بهتر مشکل کبدی میشود.
آمادگی برای تست SGOT
تست SGOT یک آزمایش خون ساده است. این آزمایش را میتوان بدون هیچ آمادگی قبلی انجام داد. با این وجود، مراحل چند گانهای را میتوانید انجام دهید تا این روند سادهتر شود.
از مصرف هر گونه داروی بدون نسخه همچون استامینوفن در دو روز قبل از آزمایش اجتناب کنید. در صورتی که هر یک از این داروها را مصرف کرده بودید، به یاد داشته باشید که حتما به پزشک تان مسئله را اطلاع دهید. شما باید به پزشک تان در مورد تمامی داروهایی که قبل از انجام ازمایش مصرف کرده اید را به پزشک خود گزارش کنید تا درهنگام خواندن آزمایش این امر را در نظر داشته باشند.
شب قبل از آزمایش آب کافی بنوشید. هیدراته نگه داشتن بدن گرفتن خون را برای تکنسین آزمایشگاه آسانتر خواهد کرد.
خطرات همراه با تست SGOT
چند خطر همراه با تست SGOT وجود دارد. حواستان باشد که شب قبل آزمایش به حد کافی آب بنوشید تا از احساس سبکی سر یا سر گیجه جلوگیری کنید. اگر احساس سبکی سر یا سرگیجه داشتید به تکنسین این موضوع را اطلاع دهید.
خطرات جزئی دیگر عبارتند از:
• خونریزی به مقدار کم
• کبودی جزئی
• احساس ضعف
پس از آزمایش
اگر آزمون SGOT شما بی نتیجه باشد، پزشک ممکن است آزمایشهای اضافی را برای پیگیری بیشتر تجویز کند. اگر آنها به دنبال عملکرد کبد یا بررسی آسیب به کبد به طور خاص باشند، ممکن است موارد زیر را هم توصیه نمایند:
• آزمایشهای انعقادی خون: این اندازه گیری توانایی خون شما برای لخته شدن و بررسی عملکرد پروتئینهای عامل لخته شده در کبد.
• تست بیلی روبین: بیلی روبین یک ملکول و محصول جانبی تخریب روزمره سلولهای خون میباشد که در کبد ایجاد میشود. این ماده به طور معمول در صفرا تولید میشود.
• آزمایشهای گلوکز: کبدی که عملکرد درستی نداشته باشد ممکن است منجر به کاهش غیر عادی سطوح گلوکز شود.
• شمارش پلاکت: سطوح پایین پلاکت ممکن است بیماری کبد را نشان دهد.
تمامی این تست ها، آزمایشهای خون هستند و میتوانند در یک تست کامل خون (CBP) تکمیل شوند. در صورتی که اندامهای دیگر یا عضلات علت بالا بودن AST باشند، پزشک شما ممکن است برای تشخیص مشکل، یک تست اضافی همچون سونوگرافی از کبد را تجویز کند.
منبع: medicalnewstoday