راهکارهای سرشار از سلامت برای زندگی بلندتر
مطالعهای جدید نشان داده است که با داشتن تنوع در غذا خوردن و انتخاب یکی از چهار الگوی غذایی سالم، میتوان به کاهش خطر مرگ زودهنگام تا 20 درصد دست یافت. این مطالعه که در مجله جاما منتشر شده است، نشان داده است که افرادی که پایبند به الگوهای تغذیه سالم بودهاند، مرگ ناشی از بیماریهای مختلف از جمله سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای تنفسی و عصبی را کاهش دادهاند.
دکتر “فرانک هو”، یکی از نویسندگان این مقاله، به خوانندگان توصیه میکند که بر مصرف غلات کامل، میوه و سبزیجات تمرکز کنند. وی همچنین اشاره کرده است که تغییر در الگوی غذایی میتواند بهبود قابل توجهی در سلامت افراد داشته باشد.
این مطالعه با حدود 75 هزار زن و 44 هزار مرد انجام شده است و نشان داده است که افرادی که پایبند به الگوهای غذایی سالم بودهاند، دچار مشکلات جسمانی کمتری شدهاند. هو تأکید دارد که کاهش مصرف گوشت قرمز، غذاهای فراوری شده و محصولات شیری ناسالم میتواند بهبودی در سلامتی افراد داشته باشد.
چندین الگوی غذایی سالم معرفی شده که به افزایش مصرف میوه، سبزیجات، غلات کامل، آجیل و حبوبات تأکید میکنند. این الگوها شامل رژیم مدیترانهای و رژیم غذایی گیاهی میشوند که باعث بهبود سلامت افراد میشوند.
در نهایت، مطالعه نشان داده است که حتی یک تغییر کوچک در الگوی غذایی و بهبود عادات غذایی میتواند به کاهش مرگ و میر ناشی از بیماریهای مزمن کمک کند. بهترین زمان برای شروع به اتخاذ تغییرات در الگوی غذایی، همیشه اکنون است.
بر اساس یک مطالعه جدید، تنها با داشتن تنوع غذایی و گزینههای بیشتر از بین چهار الگوی غذایی «سالم» میتوانید خطر مرگ زودهنگام را به هر دلیلی نزدیک به ۲۰ درصد کاهش دهید.
به گزارش ایسنا، این پژوهش که در مجله بینالمللی پزشکی جاما منتشر شده، نشان میدهد افرادی که با دقت بیشتری از هر یک از الگوهای تغذیه سالم پیروی کردند احتمال مرگ آنها بر اثر سرطان، بیماریهای قلبی و عروقی و همچنین بیماریهای تنفسی و عصبی کمتر بوده است.
بر اساس این مطالعه افراد باید بر مصرف بیشتر غلات کامل، میوهها، سبزیجات، آجیل و حبوبات تمرکز کنند. دکتر «فرانک هو» از نویسندگان این مقاله میگوید: مردم معمولا از یک روش غذا خوردن خسته میشوند و این خبر خوبی است. چرا که باعث میشود ما به سراغ الگوهای غذایی متنوعی برویم. حال اگر این الگوها با ترجیحات غذای سالم همراه باشد، میتواند نتایج مثبتی برای سلامتی داشته باشد.
فرانک هو که استاد تغذیه در دانشگاه هاروارد است در ادامه میافزاید: مثلا اگر شما از رژیم مدیترانهای پیروی میکنید و بعد از چند ماه میخواهید برنامه غذایی متفاوتی را امتحان کنید، میتوانید به سراغ رژیم غذایی DASH (رویکردهای غذایی برای توقف فشار خون بالا) بروید یا میتوانید یک رژیم غذایی نیمه گیاهی را امتحان کنید.
یک مطالعه غذایی طولانی مدت
این مطالعه عادات غذایی ۷۵ هزار زن و بیش از ۴۴ هزار مرد را مورد بررسی قرار داده و طی ۳۶ سال ادامه داشته است. هیچ یک از مردان و زنان در شروع مطالعه بیماری قلبی و عروقی نداشتند و تعداد کمی از آنها سیگار میکشیدند. افراد حاضر در این پژوهش پرسشنامههای غذا خوردن را هر چهار سال یک بار پر کردند.
فرانک هو در خصوص این پژوهش میگوید: این یکی از بزرگترین و طولانیترین مطالعات گروهی برای بررسی الگوهای غذایی توصیهشده و خطر طولانیمدت مرگهای زودرس و مرگومیرهای ناشی از بیماریهای رایج است.
هو و تیمش به شرکت کنندگان امتیاز دادند که تا چه حد از چهار سبک تغذیه سالم که با دستورالعملهای رژیم غذایی فعلی ایالات متحده هماهنگ است، پیروی میکنند.
او درباره این رژیمهای غذایی مناسب گفت: یکی رژیم مدیترانهای است که بر خوردن میوهها، سبزیجات، غلات کامل، آجیل، حبوبات، ماهی و مقدار زیادی روغن زیتون تاکید دارد. وی در ادامه افزود: این الگوی غذایی علاوه بر خوراکیهای گیاهی بر چربیهای سالم به ویژه چربیهای تک زنجیرهایِ غیراشباع تاکید دارد.
رژیم بعدی، رژیم غذایی سالم گیاهی نامیده میشود که بر خوردن بیشتر محصولات گیاهی نیز تمرکز دارد، اما برای محصولات حیوانی امتیاز منفی میدهد. هو میگوید: این رژیم حتی گزینههای نسبتاً سالم مانند ماهی یا برخی از محصولات لبنی را منع میکند؛ بنابراین میتوانید تصور کنید که گیاهخواران احتمالاً در سطح بالاتری از این امتیاز رژیم غذایی قرار دارند و افرادی که مقدار زیادی محصولات حیوانی یا غذاهای با کربوهیدرات بسیار فرآوری شده مصرف میکنند، در انتهای جدول امتیازدهی این رژیم هستند.
این متخصص تغذیه تاکید دارد که کاهش مصرف گوشت قرمز و همچنین غذاهای فراوری شده به همراه کاهش مصرف قند و چربیهای ناسالم به همراه پرهیز از الکل میتوانند عوامل کلیدی در بهبود سلامت افراد باشند.
یافتهها بر اساس بیماری
پس از امتیازدهی به الگوی غذایی هر فرد، شرکت کنندگان به پنج گروه تقسیم شدند که در میان آنها از بالاترین تا کمترین میزان پایبندی به یک یا چند الگوی غذایی مشاهده میشود.
«کاتز»، رئیس و بنیانگذار موسسه غیرانتفاعی True Health Initiative که مجموعهای جهانی برای بررسی وضعیت سلامت و تغذیه به شمار میرود در این خصوص میگوید: بالاترین گروه امتیازی در مقایسه با کمترین آنها تقریبا ۲۰ درصد کمتر دچار مرگ و میر و یا بیماریهای رایج که به جان باختن افراد میانجامد، شدهاند.
به عبارت دیگر افرادی که بیشترین پایبندی به این رژیمهای غذایی سالم را داشتهاند، ۲۰ درصد کمتر دچار بیماریهایی، چون حمله قلبی، بیماریهای تنفسی، سرطان و امثال آن شدهاند. هو گفت این مطالعه همچنین نشان داد که اگر افراد رژیم غذایی خود را در طول زمان بهبود بخشند، خطر مرگ ناشی از برخی بیماریهای مزمن کاهش مییابد.
این استاد دانشگاه هاروارد در ادامه میافزاید: شرکت کنندگانی که سلامت رژیم غذایی خود را ۲۵ درصد بهبود بخشیدند، میتوانند خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی را بین ۶ تا ۱۳ درصد و مرگ ناشی از سرطان را بین ۷ تا ۱۸ درصد کاهش دهند. ضمن اینکه خطر مرگ ناشی از بیماریهای عصبی مانند زوال عقل نیز تا ۷ درصد کاهش مییابد.
هو همچنین گفت: کاهش مرگ و میر بیماریهای تنفسی از این هم بسیار بیشتر بوده و خطر را بین ۳۵ تا ۴۶ درصد کاهش داده است.
این مطالعه به گزارشهای خود شرکتکنندگان در مورد ترجیحات غذایی متکی بود و بنابراین فقط ارتباطی بین عادات غذایی و پیامدهای سلامتی را منعکس کرده است.
هیچ وقت برای اصلاح دیر نیست
هو میگوید: هیچ وقت برای اتخاذ الگوهای تغذیه سالم دیر نیست و مزایای پیروی از یک رژیم غذایی سالم میتواند از نظر کاهش کل مرگ و میرهای زودرس و علل مختلف مرگ زودرس قابل توجه باشد.
این پژوهش همچنین توصیه میکند که مردم باید در هر رژیم غذایی که دارند تلاش کنند برخی اصول رایج سلامتی نظیر مصرف بیشتر غذاهای گیاهی، کاهش وعدههای خوردن گوشت قرمز و غذاهای فرآوری شده به همراه کمتر کردن شکر و سدیم را رعایت کنند.