رمز و راز هیدن لویزی: گرانترین نقاشی دزدیده شده در جهان
نقاشی “کنسرت” اثر یوهانس ورمیر یکی از مشهورترین آثار مسروقه در تاریخ هنر است که در سال 2021 در یک مینیسریال نتفلیکس با عنوان “این یک سرقت است” مورد بررسی قرار گرفت. این نقاشی که امروزه ارزشش بیش از 250 میلیون دلار تخمین زده میشود، به عنوان گرانترین نقاشی مسروقه تاریخ شناخته میشود.
این اثر در حدود سال 1665 میلادی توسط ورمیر خلق شده و سه شخصیت از طبقات اجتماعی مختلف را به تصویر کشیده است. نقاشی دو بخش از دیوار را نشان میدهد که عناصر مختلف هنری و شیکی آنها را نشان میدهد. در سال 1780 این اثر برای نخستین بار ثبت شد و در سال 1892 به قیمت 5000 دلار خریداری شد.
در سال 1990، در یکی از بزرگترین دزدیهای هنری جهان، نقاشی “کنسرت” بههمراه 12 اثر دیگر از موزه بوستون دزدیده شد. این سرقت به مدت 81 دقیقه دارایی موزه را بههمراه قیمتی تخمین زده شده 500 میلیون دلار به سرقت برد. این سرقت تا به حال به فراوانی در ادبیات و سینما مورد بررسی قرار گرفته است و گزارشها نشان میدهد که تاکنون هیچ لولهای به جرم این دزدی دستگیر نشده است.
ایسنا نوشت: نقاشی «کنسرت» اثر یوهانس ورمیر یکی از معروفترین آثار مسروقه تاریخ هنر است و داستان آن در سال ۲۰۲۱ در یک سریال چهار قسمتی نتفلیکس به نام «این یک سرقت است» مورد بررسی قرار گرفت. در سال ۲۰۱۵، ارزش این نقاشی ۲۵۰ میلیون دلار تخمین زده شد که آن را با ارزشترین شی سرقت شده جهان تبدیل کرد.
نقاشی «کنسرت» اثر یوهانس ورمیر که امروزه ارزشی بالغ بر ۲۵۰ میلیون دلار برای آن برآورد میشود را میتوان گرانترین نقاشی مسروقه تاریخ دانست.
نقاشی «کنسرت» توسط یوهانس ورمیر در حوالی سال ۱۶۶۵ میلادی کشیده شد و سه چهره از طبقات بالای اجتماعی را نشان میدهد: زنی که پشت هارپسیکورد نشسته است، مردی که با پشت به ایستاده عود مینوازد و چهره دوم زن که ایستاده و آواز میخواند. دو نقاشی روی دیوار آویزان شده است و لباسهای مجلل و فضای داخلی شیک نشاندهنده اشرافی بودن چهرهها است و کمربند و شمشیر روی شانه مرد نشان میدهد که او عضوی از شبهنظامیان غیرنظامی است.
این نقاشی برای نخستین بار بیش از ۱۰۰ سال پس از خلقش، در سال ۱۷۸۰ ثبت شد و توسط مجموعهداری به نام «ایزابلا استوارت گاردنر» در سال ۱۸۹۲ در یک حراجی پاریسی ار داراییهای منتقد هنری «تئوفیل تور-برگر» به قیمت ۵۰۰۰ دلار خریداری شد. نقاشی «کنسرت» اولین خرید بزرگ کلکسیونر جوان بود و از زمان خرید تا دزدیده شدن آن در موزه بوستون به نمایش گذاشته شده بود.
در ساعات اولیه ۱۸ مارس ۱۹۹۰ (یک روز پس از روز سنت پاتریک، زمانی که بسیاری از مردم بوستون پس از یک جشن شبانه در خواب بودند)، سارقان که خود را به عنوان پلیس محلی تغییر چهره داده بودند، وارد موزه شدند. نقاشی «کنسرت» در میان ۱۳ اثر هنری بود که آنها در آنچه که اکنون بزرگترین دزدی هنری جهان به شمار میرود، به سرقت بردند.
تنها یکی از دو نگهبان موزه که در آن زمان مشغول به کار بودند، هنگام ورود سارقان به داخل ساختمان، پشت میز نگهبانی بود و مدعی شد که در حال پاسخگویی به اختلال در حیاط موزه بود. نگهبان به سارقان اجازه ورود داد و بلافاصله توسط دزدهایی که از او خواسته بودند شناسنامه خود را به آنها نشان دهد، دستبند زدند و ظاهرا به نگهبان جوان گفتهاند که اگر آرام بماند آسیبی نمیبیند. سارقان در ادامه هر دو نگهبان را به لولههای زیرزمین موزه بستند.
سارقان ۸۱ دقیقه را در موزه سپری کردند و ۱۳ اثر را به سرقت بردند که در آن زمان ارزش کل آنها ۵۰۰ میلیون دلار برآورد میشد. آثار هنری دزدیده شده شامل قطعاتی از «ادوارد مونک»، «ادگار دگا» و «رامبراند» بود. سارقان تعدادی از تابلوها را از قابهایشان جدا کردند که موزه از آن زمان تا کنون قابهای خالی آنها را به نمایش میگذارد.
مظنون اصلی اداره پلیس بوستون «جیمز ویتی بولگر» بود که قبلا در فهرست افراد تحت تعقیب افبیآی به عنوان رئیس اوباش خشن قرار داشت. بولگر – که در آن زمان ۸۱ سال داشت – در ۲۲ ژوئن ۲۰۱۱ پس از ۱۶ سال تعقیب و گریز دستگیر شد، اما هرگز به دخالت در این سرقت اعتراف نکرد. دو سال بعد افبیآی اعلام کرد که به ریشه اصلی این سرقت بزرگ پی برده است اما هیچ نامی منتشر نکرد.
گزارشهای رسانهای بعدی حاکی از آن است که این سرقت توسط اعضای یک سازمان جنایتکار انجام شده است. «کریستوفر مارینلو» از سازمان ثبت آثار مسروقه هنری معتقد است داستان این سرقت تنها نیاز به زمان دارد تا افراد یکدیگر را لو دهند. مظنون دیگر این سرقت «رابرت بابی جنتیل» بود در سال ۲۰۲۱ درگذشت.
به گزارش آرتنت، نقاشی «کنسرت» اثر یوهانس ورمیر یکی از معروفترین آثار مسروقه تاریخ هنر است و داستان آن در سال ۲۰۲۱ در یک سریال چهار قسمتی نتفلیکس به نام «این یک سرقت است» مورد بررسی قرار گرفت. در سال ۲۰۱۵، ارزش این نقاشی ۲۵۰ میلیون دلار تخمین زده شد که آن را با ارزشترین شی سرقت شده جهان تبدیل کرد. موزه بوستون برای اطلاعاتی که منجر به بازیابی آثار دزدیده شده باشد، ۱۰ میلیون دلار جایزه در نظر گرفته است.
راضیه میرزاحیدری