سری کباب تتالی: رازهای آشپزی شگفتانگیزِ بازارچه
کباب ته تالی یک غذای محلی و خوشمزه است که در شهر اراک معروف است. این کباب به دلیل روش خاص طبخ خود که شبیه به کباب تابهای است، به نام کباب ته تالی شناخته میشود. آمادهسازی این غذا نیازمند زمان و دقت است. از مواد اصلی آن میتوان به گوشت چرخکرده، پیاز، ادویهها و سسهای مختلف اشاره کرد.
برای آمادهسازی کباب، ابتدا پیاز را خرد کرده و با گوشت مخلوط میکنیم. سپس ادویهها را به مواد اضافه کرده و مخلوط میکنیم. سپس مواد را به مدت زمان مناسب استراحت دهیم. در مرحله بعد، سس کباب را تهیه میکنیم و سپس مواد را به تابه اضافه میکنیم. سیبزمینی و گوجهفرنگی نیز به آن اضافه شده و پودر غوره و آب جوش را به آن میافزاییم تا غذا بپزد.
در نهایت، غذا را با نمک به میزان مناسب تنظیم کرده و منتظر میمانیم تا پخته شود. سپس این غذای خوشمزه و لذیذ را با نان یا برنج سرو میکنیم و لذت میبریم.
فرارو نوشت: با توجه به روش طبخ این کباب یعنی قراردادن مواد کباب در ته تابه نام این غذا کباب ته تالی (کباب تابهای) شده است.
کباب ته تالی یا تتالی یکی از غذاهای محلی بسیار خوشمزه اراک است که شباهت زیادی به همان کباب تابهای دارد. در گویش محلی اراکی به تابه، تال گفته میشود.
با توجه به روش طبخ این کباب یعنی قراردادن مواد کباب در ته تابه نام این غذا کباب ته تالی (کباب تابهای) شده است.
طرز تهیه کباب ته تالی یا تتالی
مدتزمان آمادهسازی و تهیه این غذا ۶۰-۹۰ دقیقه است.
مقدار مواد اعلام شده در این آموزش مناسب برای ۲-۳ نفر است.
درجه سختی تهیه این غذا در دستهبندی متوسط قرار دارد.
مواد لازم جهت تهیه کباب ته تالی یا تتالی:
مرحله اول | آمادهسازی پیاز
در اولین مرحله به سراغ آمادهسازی پیاز روید. پیاز را بشویید و پوست بگیرید. آن را با کمک رنده، رنده کنید برای بالاتر رفتن سرعت کار میتوانید با کمک میکسر یا خردکن نیز پیاز را پوره کنید. حال پیازهای رنده یا پوره شده را درون آبکش بریزید و به خوبی آب اضافی پیازها را بگیرید.
مرحله دوم | ترکیب پیاز و گوشت چرخکرده
در مرحله دوم درون ظرف مناسبی گوشت چرخکرده و پیاز رنده شده را با هم ترکیب کنید.
مرحله سوم | افزودن ادویهها
در سومین مرحله به مقدار دلخواه نمک، فلفل سیاه، فلفل قرمز و زردچوبه به مواد گوشتیتان زنید و مواد را به خوبی ورز دهید تا همه مواد با هم ترکیب شوند.
مرحله چهارم | استراحت دادن مواد کباب
در مرحله چهارم روی مواد را با پلاستیک بپوشانید و مواد گوشتی را درون یخچال استراحت دهید. بهتر است مواد ۳۰-۶۰ دقیقه در یخچال به خوبی استراحت کنند.
مرحله پنجم | آمادهسازی سس کباب
در مرحله پنجم برای بالاتر رفتن سرعت کار به سراغ تهیه سس کباب ته تالی جذابتان روید. پیاز را پوست بگیرید و بهصورت نگینی خرد کنید. درون تابه مناسبی کمی روغن بریزید و تابه را روی حرارت قرار دهید. پیازهای نگینی خرد شده را به تابه اضافه کنید و تفت دهید تا پیازها سبک و طلایی شوند.
مرحله ششم | افزودن سیر و ادویهها
در ششمین مرحله مقداری زردچوبه و فلفل به پیازها اضافه کنید و کمی تفت دهید تا عطر ادویهها آزاد شود. در همین مرحله به سراغ سیرها روید. سیر را بشویید و پوست بگیرید. آنها را با کمک سیر له کن، له کنید. پوره سیر را به محتوای درون تابه اضافه کنید و تفت دهید تا عطر سیر آزاد شود.
مرحله هفتم | افزودن رب گوجهفرنگی
در هفتمین مرحله مقداری رب گوجهفرنگی به محتوای درون تابه اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید تا رب رنگ باز کند و بوی خامی آن بهخوبی گرفته شود.
مرحله هشتم | آمادهسازی کباب
در مرحله هشتم به سراغ آمادهسازی کبابها روید. مواد گوشتی را از یخچال خارج کنید و از آن به اندازه یک گردو بردارید. کمی در دست به آن شکل دهید و صاف کنید. همه مواد گوشتی را به همین شکل آماده کنید و کبابها را روی سس در حال جوش درون تابه قرار دهید.
مرحله نهم | آمادهسازی سیبزمینی و گوجهفرنگی
در مرحله نهم به سراغ سیبزمینیها روید. آنها را بشویید و پوست بگیرید. به صورت حلقهحلقه سیبزمینیها را برش زنید و روی گوشتهای درون تابه قرار دهید. گوجهفرنگیها را نیز به همین شکل بشویید و حلقهحلقه برش زنید و روی سیبزمینیها بچینید.
مرحله دهم | افزودن پودر غوره و آب جوش
در مرحله دهم مقداری پودر غوره به مواد درون تابه اضافه کنید. آب جوش را به مواد درون تابه اضافه کنید و حرارت را زیاد کنید تا محتوای درون تابه شروع به جوشیدن کند. حال درب تابه را ببینید و حرارت را کم کنید. ۳۰-۴۰ دقیقه زمان دهید تا همه مواد به خوبی با هم بپزند و سس غذایتان غلیظ شود.
مرحله یازدهم | تنظیم چاشنی و سرو غذا
در آخرین مرحله زمانی که سس غذای شما به غلظت مناسب رسید با مقداری نمک چاشنی غذا را تنظیم کنید و آن را در ظرف سرو بریزید. این کباب لذیذ و خوشمزه را با نان یا برنج میتوانید نوش جان کنید.
راضیه میرزاحیدری