طعم لذت بخش دلمه برگ مو با رب انار و سس اسرارآمیز
دلمه برگ مو یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه ایرانی است که در سراسر کشور با طعمها و شکلهای مختلف تهیه میشود. این دلمه اغلب با استفاده از برگ انگور، گوشت چرخ کرده، برنج و سبزیهای مختلف تهیه میشود. یکی از ویژگیهای مهم دلمه برگ مو، سس مخصوصی است که برای پخت این غذا استفاده میشود. یکی از معروفترین طرز تهیه دلمه برگ مو، استفاده از رب انار به عنوان سس است که به آن طعم و طعم زیبایی میدهد.
برای تهیه دلمه برگ مو با رب انار، موادی مانند برگ مو، برنج، لپه، گوشت چرخ کرده، پیاز و سبزیها به همراه ادویههای دلخواه استفاده میشود. آمادهسازی مواد و پخت دلمه بسیار ساده است و پس از آماده شدن مواد، دلمهها در قابلمه به همراه سس رب انار قرار داده و پخته میشوند.
دلمه برگ مو با رب انار یک غذای خوشمزه و خوشطعم است که میتوانید در مناسبتها یا جشنها ارائه دهید و لذت ببرید.
نمناک نوشت: طرز تهیه یکی از خوشمزه ترین دلمه های برگ مو همراه سس مخصوص و رب انار را در این مطلب به آسان ترین شکل برایتان آماده کرده ایم.
طرز تهیه دلمه برگ مو با رب انار
دلمه یک غذای خوشمزه به معنای پر شده است که می توان با استفاده از برگ انگور، فلفل دلمه، بادمجان، کدو، گوجه فرنگی و… درست کرد. متداول ترین نوع دلمه، دلمه برگ مو است که مردم شهرهای مختلف ایران آن را با اشکال و مواد مختلف تهیه میکنند.
برای تهیه مواد میانی دلمه اغلب از مواد اولیه ای مانند گوشت چرخ کرده، برنج، برخی سبزی ها، پیاز، لپه و ادویه های دلخواه استفاده می شود اما سس دلمه متفاوت بوده و برخی از رب انار، رب گوجه فرنگی، سرکه و…استفاده می کنند.
مواد لازم دلمه برگ مو مجلسی با رب انار
مواد لازممقداربرگ مونیم کیلوبرنج 2 پیمانهلپه 1/5 پیمانهگوشت چرخ کرده500 گرمپیاز2 عددسبزی دلمه300 گرمنمک، فلفل و زردچوبهبه مقدار لازمرب اناربه مقدار لازمآببه مقدار لازم
طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار
برای تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار:
لپه را دوساعت خیس کنید.لپه را در ظرفی به همراه آب روی گاز بگذارید تا بپزد.در یک قابلمه مناسب به مقدار دو سوم آب و نمک بریزید.برنج را بعد از جوش آمدن آب درون قابلمه بریزید تا کمی نرم شود.برنج را آبکش کنید.پیاز را خرد کنید و درون تابه ای با مقداری روغن تفت دهید.گوشت چرخکرده را به پیاز در حال تفت اضافه کنید.پس از سرخ شدن گوشت، سبزی دلمه را بیافزایید.بعد از تفت دادن سبزی به مواد برنج و لپه پخته شده را اضافه کنید و هم بزنید.نمک، فلفل و مقداری زعفران دم کرده را اضافه کنید و سپس مواد را از روی حرارت بردارید.در قابلمه ای که برگ مو ها راحت در آن جابه جا شوند تا نصف آن آب ریخته و روی حرارت زیاد قرار دهید تا زودتر به جوش بیاید و کمی نمک داخل آب بریزید و برگ موها را داخل آب در حال جوش قرار داده و بعد از یک دقیقه از داخل آب بیرون آورده و در آبکشی بریزید.کمی آب سرد روی برگ ها ریخته و اجازه دهید که آب اضافه از آنها خارج گردد.یک عدد از برگ موها را روی تخته آشپزخانه قرار داده و به اندازه یک قاشق پر از مواد دلمه وسط برگ مو بریزید.بسته به اندازه برگ انگور شما، مقدار پر کردن می تواند متفاوت باشد.اگر برگ ها کوچک بودند می توانید از دو عدد برگ مو کنار هم استفاده کنید.برگ انگور را طوری تا بزنید که شبیه به یک مربع یا بقچه شود.کف قابلمه را2 قاشق چایخوری روغن زیتون ریخته و با برگ مو کاملا بپوشانید و دلمه های پیچیده شده را منظم کف قابلمه بچینید.برای تهیه سس دلمه برگ مو با رب انار باید داخل یک ظرف مناسب رب انار را بریزید.به رب انار، مقداری آب و آبلیمو یا آب نارنج به همراه زعفران دم کرده و نمک و فلفل اضافه کنید و خوب هم بزنید تا یک دست شود.روی کل دلمه ها چاشنی رب انار بریزید و در قابلمه را ببندید.دلمه ها را روی حرارت قرار دهید تا به مدت 1ساعت 30 دقیقه دلمه ها بپزند.
نکات مهم تهیه دلمه برگ مو
برای تهیه دلمه می توانید برنج را آبکشی یا دمی درست کنید، فقط دقت کنید لازم نیست حتما برنج کاملا پخته باشد.
سبزی دلمه شامل گشنیز، مرزه، تره و پیازچه است.
برای نرم شدن برگ موها، بعد از جوشاندن آنها را در آب سرد قرار دهید،این کار کمک میکند که برگها لطیفتر شده و به راحتی پیچیده شوند.
در طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی، از سبزیهای محلی مثل ترخون، مرزه و شوید بیشتر استفاده میشود.
دلمه برگ مو در ترکی به نام (یپراخ دولماسی) هم شناخته میشود. مواد اصلی دلمه برگ مو ترکی شامل برنج، لپه، بلغور، سارییاغ (روغن بهدست آمده از جوشاندن کره حیوانی)، پیاز و مخلوط سبزی است.
برای پخت دلمه برگ مو شیرین با رب انار از چاشنیها یا سسهای مختلفی مانند ترکیب آب و شکر هم استفاده میشود.
برای تهیه دلمه شیرازی می توان از آب گوشت یا حتی آب رب استفاده نمود.
برای تهیه دلمه ملس می توان به آن آب گوجه همراه با ادویههای مناسب، قاچ لیمو یا آلو خشک یا گوجه سبز اضافه کرد.
راضیه میرزاحیدری