10 نشانه شخصی که در کارهای خود صریح نیست
تک فان بین فرد صادق و فرد ناصادق تفاوتهایی وجود دارد که بر پایه رفتار آنها مشخص میشود. معمولاً افراد ناصادق تلاش میکنند از طریق کلمات شما را گول زده و دروغ بگویند اما رفتار آنها از کلماتشان متفاوت است. روانشناسان تک فان اشارهای دادند که افراد ناصادق را شناسایی کنند. از جمله نشانههای آنها میتوان به فرار از حقیقت، برقراری تماس چشمی بیشازاندازه، داشتن داستانهای پرجزئیات، سکوت مشکوک، زبان بدنی راحت، مسوولیتپذیری نامناسب، استفاده از شوخی برای جلوهدهی، قول دادن بیاراده، تدافعی بودن و تغییر دادن داستان به طور مداوم اشاره کرد. اگر با این نشانهها مواجه شدید، ممکن است با یک فرد ناصادق روبرو شوید. از این رو، مهم است که با دقت به رفتارهای افراد اطرافمان توجه کنیم تا از ورود به ارتباطات ناصادق شانهزنی کنیم.
تک فان-بین شخصی که حقیقتا فرد صادقی است با شخصی که تظاهر به صداقت میکند، تفاوت وجود دارد. تفاوت اغلب به رفتار این دو شخص معطوف است. فرد ناصادق سعی میکند از طریق واژگان شما را فریب دهد اما رفتار آنها فاصله زیادی با واژگانشان دارد.
به گزارش تک فان، روانشناسان برای شناسایی افراد ناصادق نشانههای خاصی دارند. با تک فان همراه باشید تا این نشانهها را با شما مرور کنیم:
1.استاد فرارند
افراد ناصادق مهارت خوبی برای طرفه رفتن از حقیقت دارند. وقتی از آنها سوال مستقیمی میپرسید، ممکن است یا جواب نصفهنیمه از آنها بشنوید یا به کل از بیان حقیقت اجتناب کنند. طرفه رفتن آنها از بیان حقیقت یکی از بزرگترین نشانهها افشاکننده حقیقت واقعی آنهاست. کارل یونگ میگوید:
«هویت شما را کاری که انجام میدهید و نه کاری که میخواهید انجام دهید، روشن میکند.»
رفتار بلندتر از واژگان صحبت میکنند و اگر رفتار و واژگان فردی با هم مطابقت نداشته باشند، واضح است که او ممکن است آنقدرها که تظاهر میکند صادق نباشد.
در مواجهه با این افراد، توجه داشته باشید که چگونه به پرسشها شما پاسخ میدهند. اگر مدام طرفه میروند یا پاسخهای مبهم میدهند، ممکن است نشانهای باشد از اینکه آنها به طور کامل با شما صادق نیستند.
2.بیشازاندازه تماس چشمی برقرار میکنند
درست است که برقراری تماس چشمی نشانهای از صداقت است اما زیادازحد چنین نیست. برقراری تماس بیشازحد چشمی به این معنی است که شخصی برای آنکه صادق به نظر برسد، بیشازاندازه تلاش میکند. این افراد به حدی تماس چشمی برقرار میکنند که فرد آزاردهنده میشود. پل اکمان، روانشناسی که آثارش در شناسایی دروغگویان شهرت بسیاری دارد، پیشنهاد میدهد افراد اغلب وقتی که صداقت ندارند با استفاده از تماس چشمی افراطی میخواهند این بیصداقی را جبران کنند.
یادتان باشد که صداقت درباره تعادل است. از غریزهتان استفاده کنید و ببیند که چه کسانی برای آنکه صادق به نظر برسند، دارند خودشان را به آب و آتش میزنند.
3.داستانهایشان جزییات زیادی دارد
آیا تاکنون با افردی گفتوگو داشتهاید که به نظر برسد داستانهایشان قدری زیادی پرجزئیات است؟ تمام جزییات و لحظات در داستان آنها مطرح میشود و به نظر میرسد که بیشتر از آنکه در حال به یادآوردن داستانی صادقانه باشند، روایتی را تمرین کردهاند.
وقتی داستان افراد زیاد از حد عالی و پرجزییات است، میتواند نشانهای از آن باشد که به قدر کافی صادق نیستند. زندگی واقعی پیشبینیناپذیر و بهم ریخته است اگر داستان کسی برای واقعی بودن زیاد از حد کامل و دقیق است، باید آگاهتر برخورد کنیم.
4.سکوت اذیتشان میکند
حقیقتگویان با سکوت راحتاند. نیازی احساس نمیکنند که هر لحظهای را با بیان چیزی پر کنند. اما کسانی که خیلی صادق نیستند، میخواهند سکوت را با جزییات پرتکلف یک داستان جدید پر کنند. زیگموند فروید، پدر روانکاوی گفته است، «هر کسی که چشمی برای دیدن و گوشی برای شنیدن دارد، ممکن است خودش را متقاعد کند که هیچ فردی نمیتواند رازدار باشد. اگر لبهایش ساکت باشند، با انگشتان دستش گفتوگو میکند، خیانت از هر منفذی بیرون میریزد.»
اگر متوجه میشوید که شخصی مدام سکوت را پر میکند یا وقتی سکوت برقرار میشود، سعی میکند موضوع را تغییر دهد، نشانهای از بیصداقتی است. آنها ممکن است در حال مخفی کردن چیزی باشند که گفتوگو کردن دربارهاش آزارشان میدهد؛ پس درباره چیزی حرف میزنند که تا اون موضوع را مخفی کنند.
5.زبان بدنشان زیادی راحت است
یادتان باشد که افراد ناصادق دروغهایشان را تمرین میکنند. بخشی از این تمرین مربوط به تمرین زبان بدن برای باورپذیر به نظر رسیدن میشود. مهم است به یاد داشته باشیم که بخش زیادی از ارتباط از طریق زبان بدن و لحن انتقال پیدا میکند. اگر در هنگام به اشتراکگذاری اطلاعات حساس یا مهم، زبان بدن آنها زیادی راحت است، احتمال بیصداقتیشان میرود.
6.تمایل دارند دیگران را مقصر جلوه دهند
افراد ناصادق کارشنان مقصر جلوه دادن دیگران هستند. به جای اینکه خطاهای خودشان را بپذیرند، مسئولیت را از خودشان سلب میکنند و انگشت اتهام را به سمت دیگران نشانه میگیرند. الگوی مقصر جلوه دادن دیگران نشانه کلاسیک بیصداقتی است. این امر نشان میدهد که آنها اشتیاقی به قبول مسئولیت رفتارشان ندارند که اغلب با فریب همراه است.
7.با شوخی سعی میکند که جبران کند
شوخی روشی عالی برای بهبود خلق است اما برخی اوقات برای سرپوش گذاشتن بر دروغ استفاده میشود. افرادی که صادق نیستند، اغلب از شوخی برای تحریف حقیقت یا اجتناب از پاسخ دادن به پرسشهای آزاردهنده استفاده میکنند.
8.خیلی زود قول میدهند
افراد ناصادق اغلب سریع بدون آنکه فکر کنند قول میدهند. آنها از این قولها به عنوان روشی برای رسیدن به حقیقت و انحراف از بیصداقتی استفاده میکنند. این افراد موقع قول دادن هر کاری میکنند، اما نوبت به عمل که میرسد، کاری انجام نمیدهند. این دقیقا نشانه عملی بیصداقتی است.
جوردن پیترسون، روانشناس گفته میگوید: «آدمی که هیچ آسیب به کسی نمیزند، آدم خوبی نیست. آدم خوب، آدم خطرناکی است که خودخواسته آن را کنترل میکند.»
در همین راستا، شخص صادق، شخصی نیست که قولهای بزرگ میدهد، بلکه فردی است که این قولها را مدیریت میکند و وقتی نیاز است آنها را عملی میکند.»
9.به شدت تدافعی هستند
به نظر غیرطبیعی میآید که فرد ناصادق تدافعی باشد؛ آیا فردی که سعی میکند دروغ و راست را با هم بیامیزد، نباید کمترین توجه را به خودش جلب کند و مخفیکاری کند؟ چنین نیست. به نظر میرسد فردی که بیشازاندازه سعی میکند از خودش دفاع کند، در واقع تلاش میکند که از دروغهایش محافظت کند. آنها تدافعی عمل میکنند زیرا از اینکه مچشان گرفته شود، هراس دارند.
افراد به دلایل مختلفی فریبکاری میکنند: برای محافظت از خودشان، برای آسیب زدن به دیگران، برای اثرگذاری مثبت روی دیگران یا برای منفعت مادی. نگرش تدافعی افراطی اغلب با این انگیزهها همراستا است.
اگر متوجه میشوید که فردی، بدون دلیل واضح، تدافعی عمل میکند، ممکن است نشانهای از این باشد که در حال مخفیکاری است.
10.اغلب داستانشان را تغییر میدهند
یکی از نشانهها واضح فرد ناصادق آن است که مدام روایتشان را تغییر میدهند. جزییات داستانهای آنها اغلب در حال تغییر است. نخست، به نظر میرسد که صرفا فراموشکار هستند اما در گذر زمان مشخص میشود که این عدم تطابقها نشانهای از بیصداقتیشان است.
افراد زمان دروغ میگویند که حس میکنند حقیقت آزادیشان را محدود میکند. آنها اغلب صادق نیستند و داستانشان را تغییر میدهند تا از پیامدهای رفتارشان اجتناب کنند. اگر متوجه شدهاید که افراد مدام داستانشان، حتی کوچکترین موارد را، مدام تغییر میدهند، باید آن را نشانهای از بیصداقتی کاملشان بدانید. این ناسازگاریهای کوچک در جزییات داستانهای آنها خبر از حقیقتی بزرگتر میدهد که مغفول میماند.
عاطفه رضوان نیا