چالش بزرگ پزشکان: راهحلهای اجرایی برای عملکرد واقعبینانه دولت ۱۴ام
به گزارش تجارتنیوز، نشست خبری حمیدرضا غزنوی، دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران، درباره مطالبات پیشرانهای اقتصادی از رئیس جمهور منتخب صبح روز دوشنبه، 18 تیر 1403 با حضور علی سرزعیم، رئیس مرکز مطالعات راهبردی، در دفتر مرکزی مجمع کارآفرینان برگزار شد.
رشد اقتصادی تابع تشکیل صنایع است
دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران، درباره حوزه سیاستهای صنعتی عنوان کرد: در این حوزه هیچ اقدامی صورت نگرفته است. با توجه به آغاز دوره جدید ریاست جمهوری انتظارات جدیدی شکل گرفته است. بنابراین رسانهها، مجمع کارآفرینان، انجمنها و … باید با یکدیگر برای حوزه سیاست صنعتی تلاش کنند.
غزنوی درباره ارتباط رشد اقتصادی با تشکیل صنایع اظهار کرد: رشد اقتصادی تابع تشکیل صنایع است. بدون تشکیل صنایع، رشد اقتصادی هم اتفاق نمیافتد. دهه 40 تا 80، از نظر ثبات اقتصادی و پیشرفت اقتصادی، بهترین دوره اقتصادی برای ایران محسوب میشد. چراکه در طول این دههها کارخانههای زیادی از جمله کفش ملی، میهن، ارج، آزمایش و … وارد چرخه صنعتی ایران شدند. این مسیر همان مسیری است که یسیاری از کشورها برای صنعتی شدن طی کردهاند. حال باید دید چه سیاستهایی باعث رشد اقتصادی در دهه 40 تا 80 و چه سیاستهایی سبب روند نزولی اقتصاد در دهههای اخیر شده است؟ بنابراین دولت چهاردهم و اقتصاد ایران چارهای جز برگشت به دهههای گذشته ندارند.
او درباره عوامل تأثیر گذار در رشد اقتصادی اظهار کرد: از عوامل تأثیرگذار در این زمینه میتوان به تحریمها و عدم ثبات اقتصادی اشاره کرد.
مقایسه رشد اقتصادی ایران و چین
این فعال بخش خصوصی با اشاره به رشد اقتصادی چین نسبت به ایران تصریح کرد: ایران و چین در سال 1990 تراز تجاری برابر داشتند، اما از سال 1995، ایران از چین عقب افتاد که این عقبافتادگی تا به امروز ادامه داشته است. چین به دلیل تنوع تولیدات صنعتی و افزایش صادرات، نقش مهمی در افزایش تولید جهانی ایفا میکند.
وی درباره میزان رشد سرمایهگذاری در چین تشریح کرد: رشد سرمایهگذاری در چین به 36 درصد رسیده است. این درحالی است که این رشد در آمریکای شمالی 15 درصد و در اروپای غربی 9 درصد است.
غزنوی درباره حجم ارزش افزوده هم عنوان کرد که حجم ارزش افزوده چین 65 برابر ایران است. این نشاندهنده رشد چشمگیر چین در بخش صنعتی است. البته مردم ایران از رشد صنعتی بیبهره ماندهاند، اما مردم چین از رشد صنعتی خود بهرهمند هستند.
اصلاح نظام بانکی؛ در اولویت برنامه دولت چهاردهم
در این نشست، علی سرزعیم، رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع کارآفرینان ایران، درباره اهمیت کنترل هزینه و بودجه اظهار کرد: در دولت جدید باید به مسئله کنترل هزینه و بودجه اهمیت داده شود. از طرفی مسئله اصلاحات ساختار اداری دولت و ادغام سازمانهای موازی برای صرفهجویی در بودجه از اهمیت زیادی برخوردار است.
او درباره انتظار اصلاح نظام بانکی در دولت چهاردهم تصریح کرد: انتظار میرود مشکل بانکهای ناتراز در این دوره حل شود. علاوه بر این، انتظار میرود، مشکلات ارزی هم حل شود تا تجربیات دولتهای قبل تکرار نشود
وی درباره تأثیر سرکوب قیمتها بر بورس یادآورد شد: در تمام دولتها طی 40 سال گذشته، سیاست سرکوب قیمتها استفاده شد. این سیاست نهتنها نتیجهای نداشت، بلکه منجر به از بین رفتن بورس شد. امید است وزارت صمت، صنایع را از سرکوب قیمتها خارج کند. این اقدام بر احیای بورس تأثبر مثبتی دارد.
این اقتصاددان درباره عوامل تأثیرگذار بر رشد اقتصادی عنوان کرد: عواملی نظیر توسعه زیرساخت ریلی و زیرساخت دیجیتال بر رشد اقتصادی تأثیرگذار است. توسعه زیرساخت دیجیتال بعد از نفت، میتواند توان اقتصادی کشور را افزایش دهد. بهترین زمان برای اصلاحات ساختاری، قبل از شروع کار دولت است.
سرنوشت قیمتگذاری دستوری در دولت چهاردهم
سرزعیم در پاسخ به این پرسش تجارتنیوز که آیا قیمتگذاری دستوری در دولت چهاردهم حذف میشود توضیح داد: سرکوب قیمتها نهتنها فایدهای ندارد، بلکه باعث ایجاد رانت میشود. برای تحقق این اقدام، به یک نقشه راه احتیاج است. در اولین قدم باید رفتهرفته نسبت به این موضوع حساسیتزدایی شود تا نتایج مثبت آن مشاهده شود. در ابتدا باید این اقدام در صنایعی که نسبت به آن حساسیت کمتری وجود دارد، اجرا شود. اگر این اقدام همزمان برای همه صنایع صورت گیرد، احتمال شکست خوردن این طرح و همینطور واکنش اجتماعی تند نسبت به این طرح وجود دارد. در یک مسیر یکساله میتوان قیمتگذاری دستوری را به صورت کامل حذف کرد.
وی درباره نتایج حذف قیمتگذاری دستوری بیان کرد: در صورت حذف قیمتگذاری دستوری، بورس رشد خواهد کرد. مردم به سمت بورس اقبال پیدا میکنند و سوداگریهای موجود درجامعه هم کم میشود.
چالشهای محقق شدن وعدههای رئیس جمهوری منتخب
رئیس مرکز مطالعات راهبردی مجمع کارآفرینان ایران، درباره چالشهای موجود برای محقق شدن وعدههایی مانند افزایش روابط بینالملل، صادرات، واردات، تولید و … خاطرنشان کرد: بعضی موضوعات نظیرروابط خارجی، جزو موضوعات حساس جامعه به شمار میرود که رئیس جمهوری باید در آن نقشآفرینی کند. مهمترین نقش رئیس دولت، مذاکره و گغتوگو با نیروهای اجتماعی و سیاسی و ایجاد یک اراده جمعی است. انتظار ما از رئیس جمهویر، انجام کار سیاسی است و اراده جمعی را با رایزنی با احزاب قدرت، نیروهای اجتماعی ایجاد کند. اینگونه میتوان گام مهمی برای پیشرفت کشور برداشت.
برای اطلاعات بیشتر به صفحه صمت در تجارتنیوز مراجعه کنید.