ماجرای غمانگیز مرگ ماهیها در حقابه هورالعظیم (ویدئو)
به گزارش تجارتنیوز، روز گذشته مسعود کنعانی، فعال محیط زیست خوزستانی عکسها و ویدئوی دردناکی را در حساب کاربری خود در شبکه ایکس (توئیتر سابق) منتشر کرد؛ ماهیهای که در روی هم انباشته و تلف شده بودند. او در شرح تصاویر نوشته بود افزایش دما، تبخیر زیاد و کاهش عمق آب و در نتیجه کم شدن اکسیژن، «صدها هزار قطعه ماهی» را تلف کرده است. دلیل همه اینها اما چیست؟ «عدم پرداخت حقابه هورالعظیم». عاملی که به گفته کنعانی هر سال باعث تکرار همین «فاجعه زیست محیطی» میشود.
او در پست خود توضیح داده است که با وجود بهبود وضعیت ذخائر آبی در دو سال اخیر اما متاسفانه عدم رعایت حقابه محیط زیستی تالابها، نخیلات و کشاورزی در پایین دست خوزستان تداوم دارد. همچنین هدایت پسماندها و فاضلابهای صنعتی و ذهآبهای کشاورزی نیز، آلودگی تالابها را افزایش داده است.
پس از انتشار این تصاویر، رئیس اداره حفاظت محیط زیست دشت آزادگان امروز در گفتگو با شبکه خبر خوزستان از بررسی میدانی موضوع خبر داده و دلیل را نیز عدم تامین حقابه هورالعظیم اعلام کرده است. او توضیح داده که «با توجه به تأمین نشدن حقابه هورالعظیم و محصور شدن ماهیها به دلیل کاهش سطح آب، تعداد زیادی از آنها تلف شدند.»
به گفته او، افزایش دما، تأمین نشدن آب مورد نیاز، کمبود اکسیژن و شوری آب از دلایل دیگر این حادثه بودهاند.
آتش به جان هورالعظیم
در حالی این روزها عدم پرداخت حقابه هورالعظیم و مرگ ماهیها خبرساز شده، که اخیرا بار دیگر آتش نیز به جان پوشش گیاهی این تالاب افتاده بود. روز پنجشنبه، بیست و پنجم تیر آتش به 500 هکتار از پوشش گیاهی تالاب هورالعظیم خسارت زد؛ حریقی که به گفته مسئولان از بخش عراقی تالاب به ایران سرایت کرده بود.
مسئولان محیط زیست خوزستان اواسط خرداد در این مورد هشدار داده بودند که با آغاز فصل گرما، احتمال وقوع آتشسوزی در بخش عراقی تالاب هورالعظیم وجود داردو آنها امیدوار بودند که وزارت امور خارجه، هماهنگیهای لازم را برای کاهش تبعات این موضوع و همکاری در اطفای حریق با طرف خارجی انجام دهد.
با وجود این، زمانی که آتش به طرف ایرانی تالاب رسید، حدود دو هفته بود که از آغاز حریق در بخش عراقی میگذشت.
چندی پیش میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان عامل آتشسوزیها را گرما دانسته و توضیح داده بود که در سال 1402 حدود ۹۰ درصد آتشسوزیها در هورالعظیم در بخش عراقی تالاب بود و میزان کمی از آنها به بخش ایرانی سرایت کرد.
در مقابل، اخیرا روزنامه آرمان ملی به نقل از محمد درویش، کارشناس و فعال محیط زیست به دلایل عمدی و اهمالکاریها در این زمینه اشاره کرده و نوشته بود، از مهمترین دلایل وقوع آتشسوزیها در تالاب هورالعظیم «استخراج نفت» است. او توضیح داده بود: «در اصل هر چقدر تالاب هورالعظیم زودتر خشک شود، فرآیند استخراج نفت از آن برای دولت عراق راحتتر میشود. همچنین یکی دیگر از این دلایل اهمالکاری مسائل امنیتی و مرزی دو کشور است. زیرا با آتشسوزی و نابودی کامل نیزارها نگرانی نیروهای امنیتی هر دو مرز کمتر میشود. در نتیجه یک توافق نانوشتهای در خصوص عدم مهار آتشسوزی در تالاب هورالعظیم وجود دارد؛ چرا که آنها بدشان نمیآیید از دست نیزارهای انبوه و منطقه خیس هورالعظیم خلاص شوند. به همین دلیل هیچگاه تالاب هورالعظیم به عنوان تالاب بینالمللی در کنوانسیون رامسر ثبت نشد.»
حقابه هورالعظیم باید مستمر باشد
به گزارش تجارتنیوز، آنچه که ظاهرا همگان در مورد آن متفقالقول هستند این است که رهاسازی آب و پرداخت حقابه هورالعظیم برای نجات این تالاب ضروری است. پیش از این، ایرنا به نقل از مدیران سازمان محیط زیست خوزستان تاکید کرده بود که برای کاهش تاثیرات ناشی از تبخیر شدید آب در منطقه، رهاسازی آب به تالاب باید به صورت مستمر باشد.
این در حالی است که داوود میرشکار، مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان امروز به مرکز خبر استان گفته است: «پیگیریها برای تامین حقابه هورالعظیم از سازمان آب و برق استان انجام شده است اما قوانین مدیریت منابع آب استان اجازه رهاسازی آب در برکههای اطراف تالاب را نمیدهد.»
شاید باز هم باید در انتظار خبرهای تلخ از این اکوسیستم شگفتانگیز طبیعی باشیم.