تک فان -مجله خبری و سرگرمی‌

نانی که مرگ را به خاطر میاره

مصرف گوشت، سبزیجات و لبنیات تا همین چند سال قبل موضوعی عادی در سراسر کشورمان به ویژه روستا‌ها تلقی می‌شد، ولی با افزایش نجومی قیمت این اقلام، سبد خرید بسیاری از خانوار‌ها از وجود آن‌ها تهی شده و جای خود را به نان فاقد ارزش غذایی داده است به نحوی که مصرف نان در ایران به ۶برابر آمار جهانی رسیده است.

به گزارش عصرترکیه، مصرف انواع و اقسام پروتئین‌ها و دیگر مواد مورد نیاز بدن چند سالی است به ورطه فراموشی سپرده شده است و بسیاری از مردم مجبورند به دلیل قیمت‌های نجومی کالا‌های اساسی، فقط در اندیشه گرسنه نماندن باشند که در این میان نان به عنوان قوت غالب، انتخاب شده است.

فارغ از نتایج کوتاه و طولانی مدت اثرات عدم مصرف گوشت، مرغ، میوه و سبزیجات گرانقیمت، کیفیت پایین و کامل نبودن نان هم مخاطرات جدی برای سلامت به همراه دارد و به گفته کارشناسان مصرف کم غلات کامل، اصلی‌ترین خطر رژیم غذایی در مرگ زودهنگام است.

مساله تاسف آور در این موضوع، کامل نبودن نان عرضه شده در نانوایی هاست، نانوایی‌هایی که به دلیل گرانی آرد با برچسب «آرد کامل»، فقط از آرد سهمیه‌ای فاقد ارزش غذایی لازم استفاده می‌کنند و در نتیجه نان کم خاصیت در اختیار مصرف کنند قرار می‌گیرد. بر همین اساس ورود جدی مسئولان به این موضوع ضروری و هرگونه اهمال کاری می‌تواند سلامت گروه‌های مختلف سنی را در معرض خطر قرار دهد.

عرضه نان کامل فقط در ۴ نانوایی!

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی می‌گوید: طرح پخت نان کامل (۴ درصد سبوس گیری) با هدف تامین سلامت مردم از اردیبهشت ماه امسال در ۴ واحد نانوایی شهر بجنورد آغاز شده است!

دکتر سیداحمد وکیلی می‌افزاید: پیرو مصوبه کمیته کاری کارگروه گندم و آرد و نان استان با موضوع بررسی پخت نان کامل در سطح شهرستان ها، ۴ نانوایی مورد تائید کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان قرار گرفت. این نانوایی‌ها آزادپز هستند و نان با آرد کامل پخت و عرضه می‌شود.

وی با اشاره به فواید مصرف نان کامل، می‌گوید: نان سبوس دار به دلیل وجود پوسته و جوانه و داشتن فیبر، ویتامین E، ویتامین گروه B، مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی یکی از بهترین گزینه‌ها برای امنیت غذایی است.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی ادامه می‌دهد: همچنین مصرف نان کامل احساس سیری زودهنگام، کند شدن هضم و جذب نشاسته، کاهش جذب مواد قندی و چربی‌ها و کاهش اکسایش لیپید‌ها را در پی دارد. گفتنی است در خراسان شمالی ۱۳۲۴ واحد نانوایی فعال است که از این تعداد ۶۴۸واحد شهری و ۶۷۶واحد روستایی است.

هشدار کارشناسان تغذیه

همچنین کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایلام در این باره می‌گوید: نان مزایای فراوانی دارد که سبب شده است در دنیا به‌عنوان یکی از استراتژی‌های مرتبط با تغذیه برای سلامت مردم و کنترل بیماری روی آن حساب کنند.

«فتانه کاوری‌زاد» می‌افزاید: نان اصلی‌ترین ماده غذایی افراد جامعه است. نان خوب و کامل از بسیاری از مواد غذایی دیگر سالم‌تر و لذیذتر است و می‌توان آن را با بسیاری از مواد غذایی دیگر استفاده کرد، به همین دلیل در امنیت غذایی خانوار از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

وی ادامه می‌دهد: بر اساس گزارش بیماری‌ها در سال ۲۰۱۹، در ایران مصرف کم غلات کامل، اصلی‌ترین خطر رژیم غذایی در مرگ زودهنگام بوده به نحوی که بیش از ۲۹هزار مرگ که حدود ۷/۴درصد از کل مرگ‌ها است، به دلیل بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و برخی از سرطان‌ها بوده است.

این کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایلام در گفتگوبا ایسنا تاکید می‌کند: با توجه به مصرف بالای نان در خانوار‌های ایرانی که مصرف آن‌ها ۶برابر آمار جهانی نان است و از این لحاظ در صدر جهان قرار دارند، در صورتی که از نان کامل استفاده شود به ویژه در خانوار‌های کم درآمد علاوه بر تأمین بیش از ۷۰درصد انرژی مورد نیاز روزانه، حدود ۴۵درصد پروتئین، ۳۰درصد کلسیم و بسیاری از ریزمغذی‌ها از جمله ویتامین‌های گروه ب مورد نیاز فرد تأمین می‌شود، در نتیجه قطعاً مرگ و میر و ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر نظیر بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و سندرم متابولیک کمتر می‌شود و گامی بسیار مهم در سلامت آحاد جامعه است.

کاوری‌زاد می‌گوید: استفاده از نان کامل سبب بهبود عملکرد سیستم گوارش، کنترل قند خون، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های دستگاه تنفسی، کاهش خطر ابتلا به آسم و حساسیت‌های تنفسی، تقویت سیستم ایمنی، کنترل نوسانات فشارخون و کاهش موارد سرطان می‌شود.

وی تاکید می‌کند: این ماده غذایی ارزشمند مزایای فراوان دیگری دارد که سبب شده است کشور‌های مختلف از آن به عنوان یکی از مهم‌ترین استراتژی‌های مرتبط با تغذیه، برای ارتقاء سلامت مردم و کنترل بیماری‌ها در سطح جامعه یاد کنند و بهره ببرند.

برچسب ها

مطالب مشابه را ببینید!