طرز تهیه شگفتانگیز دمنوش گل گاوزبان؛ 14 خواص فوقالعاده آن
گل گاوزبان گیاهی با گلهای آبی روشن است که به هنگام خشک شدن رنگ آن به بنفش تغییر میکند. این گیاه خوشرنگ و بو در بین مردم بسیار محبوب است و از خواص بینظیر آن در طب سنتی استفاده بسیاری میشود. در ادامه با تک فانبلاگ همراه باشید تا با مهمترین خواص گل گاوزبان آشنا شوید.
خواص درمانی گل گاوزبان
در این بخش به خواص درمانی گل گاوزبان اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
۱- تقویت کننده اعصاب
گل گاوزبان برای درمان سردرد مناسب بوده و بسیار آرامشبخش است. برای کاهش استرس، اضطراب، سردرد و نگرانی کافیست یک فنجان چای گل گاوزبان بنوشید. این دمنوش همچنین به افزایش تمرکز ذهنی نیز کمک میکند. علاوه بر آن، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این گیاه برای پیشگیری از آلزایمر و حواسپرتی نیز مناسب است.
۲- کمک به درمان سرماخوردگی
گل گاوزبان برای کاهش علائم سرماخوردگی از جمله سرفه، گلودرد، تنگی نفس، درد و تب بسیار مناسب است. با نوشیدن روزانه ۲ الی ۳ مرتبه دم کرده گل گاوزبان به درمان سرماخوردگی خود کمک کنید.
۳- قاعده آور و کمک به رفع اختلالات قاعدگی
گل گاوزبان یک گیاه قاعدهآور است که اگر خانمها بیش از ۵ مرتبه در روز از آن استفاده کنند، پریود میشوند. با این حال، این گیاه به رفع کمردرد، سردرد و نوسانات خلقی که از علائم شایع قاعدگی است نیز کمک میکند.
۴- کمک به سلامت هرچه بیشتر پوست
عصارهی این گیاه حاوی ترکیبات نرمکنندهای است که برای رفع خارش و خشکی پوست و همچنین رفع قرمزی و التهاب آن مناسب است. گل گاوزبان برای درمان اگزما و درماتیت موثر عمل میکند. میتوان از سرگل و افشرده برگ گل گاوزبان برای درمان جوش و به ویژه جوشهای عصبی استفاده کرد.
۵- خواص گل گاوزبان برای مو
گل گاوزبان برای درمان ریزش مو و شوره سر مناسب بوده و همچنین میتوان با مالیدن روغن آن به کف سر، برخی از مشکلات پوستی آن ناحیه را برطرف کرد.
بیشتر بخوانید: برای آرامش اعصاب چه بخوریم؟
۶- بهبود عملکرد قلب
گل گاوزبان نیز همانند بسیاری از گیاهان دارویی دارای ترکیبات آنتیاکسیدان است که به گردش خون کمک میکنند. با توجه به این موارد، گل گاوزبان خطر سکته و حمله قلبی را کاهش داده و عملکرد سیستم قلبی و عروقی را بهبود میبخشد.
۷- درمان عفونتهای ادراری
گل گاوزبان حاوی مقادیر زیادی سدیم و پتاسیم است که این دو ماده معدنی به افزایش ادرار و از بین بردن عفونتهای دستگاه ادراری کمک میکند.
۸- پیشگیری از سرطان و کمک به درمان آن
ترکیبات آنتیاکسیدان و منیزیم موجود در گل گاوزبان از سرطان پیشگیری کرده و در مواردی مثل سرطان پروستات و پستان میتواند به فرآیند درمان کمک کند.
۹- مفید برای درمان دیابت و کاهش قند خون
عصاره هیدروالکلی موجود در گل گاوزبان به درمان دیابت شیرین و کنترل قندخون کمک میکند. در مواردی و با نظر پزشک میتوان به جای انسولین، از این گیاه به صورت دمنوش یا عرق استفاده کرد.
۱۰- تقویت سیستم ایمنی بدن
گل گاوزبان سرشار از ویتامین C بوده و از این رو به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و از ابتلا به بیماریهای ویروسی پیشگیری میکند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه که در مورد انواع چای گیاهی باید بدانید!
۱۱- تقویت کلیهها
گل گاوزبان گیاه ادرارآوری بوده و مقاوم به شوری است. از این رو، گل گاوزبان به تقویت کلیهها، دفع سنگ و درمان التهاب و ورم آنها کمک میکند.
۱۲- کمک به درمان بیماریهای دهان
گل گاوزبان به رفع برفک و سستی دندان کمک میکند. از این گیاه میتوان برای درمان جوشهای دهان در اطفال استفاده کرد.
۱۳- درمان سرفه و مشکلات تنفسی
در طب سنتی از گل گاوزبان برای درمان سرفههای مزمن، خشکی گلو، تنگی نفس و آسم خفیف استفاده میشود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این گیاه برای درمان برونشیت نیز موثر است.
۱۴- کاهش تب و حرارت بدن
گل گاوزبان تببر است و میتوان از آن برای کاهش تب و به ویژه تب سرماخوردگی استفاده کرد. این گیاه همچنین برای کاهش حرارت و تب ناشی از بیماریهایی مثل سرخک، مخملک و آبله مرغان نیز مفید است.
بیشتر بخوانید: خواص مهم پونه و طرز تهیه دمنوش آن
مواد لازم جهت تهیه دمنوش گل گاوزبان
مواد لازم جهت تهیه دمنوش گل گاوزبان به شرح زیر است:
گل گاوزبان خشک شده۲ قاشق غذاخوریآب جوش۲ لیوان
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان ساده
در یک قوری مناسب، گل گاوزبان را ریخته و روی آن آب جوش بریزی. صبر کنید تا محتوای درون قوری حدود ۲۰ دقیقه روی حرارت غیرمستقیم بماند تا دم بکشد. برای کاهش تلخی پیشنهاد میشود این دمنوش را با مقداری لیمو عمانی، نبات یا عسل بنوشید.
توجه: مصرف مداوم این دمنوش به مدت یک هفته ممکن است باعث عادت کردن شما شود. متخصصان طب سنتی پیشنهاد میکنند که بعد از یک هفته مصرف، آن را به مدت یک هفته قطع کنید و دوباره شروع کنید.
مواد لازم جهت تهیه دمنوش گل گاوزبان با سنبل الطیب
برای تهیه دمنوش گل گاوزبان با سنبل الطیب به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
گل گاوزبان خشک شده۲ قاشق غذاخوریآب جوش۲ لیوانسنبل الطیببه مقدار کم (یک بند انگشت)عسل (نبات: یک شاخه)۱ قاشق غذاخوریلیمو عمانی۱ عدد
طرز تهیه دمنوش گل گاوزبان با سنبل الطیب
دمنوش گل گاوزبان آرام کننده فکر و ذهن است و زمانی که در کنار سنبل الطیب استفاده شود، خواص آن دو چندان خواهد شد.
برای تهیه این دمنوش خوشمزه سنبل الطیب را همراه با گل گاوزبان داخل قوری قرار دهید و آب جوشیده را به آن بیفزایید.لیموعمانی را با چنگال سوراخ کنید و داخل قوری بیندازید.۳۰ دقیقه برای دم کشیدن زمان دهید.بعد از دم کشیدن آن را با صافی صاف کنید و همراه با نبات یا عسل استفاده کنید.
نکته: دم نوش گل گاوزبان را بلافاصله استفاده کنید؛ زیرا بعد از دو سه ساعت خاصیت خود را از دست خواهد داد.
همانطور که در این مطلب از مجله آشپزی تک فانمطالعه کردید گل گاوزبان یک گیاه پرخاصیت است؛ اما یکسری محدودیتها برای برخی از افراد وجود دارد که حتما باید آنها را مدنظر قرار داد. مصرف این گیاه برای خانمهای باردار و شیرده، افراد مبتلا به فشار خون بالا، نوزادان و افراد مبتلا به بیماریهای کبدی توصیه نمیشود.