تاثیر گرمازدگی بر شدت بیماریهای عصبی: حمایت بیقید و شرط از مبارزه با این پدیده
علیرضا زالی، با بیان اینکه در کشورهای مختلف جهان موج جدید گرمایی دیده میشود، اظهار کرد: با توجه به آثار زیانبار و خسارتآمیزی که گرما بر سلامت فیزیکی و روانی انسان دارد، بحث اثرات سو گرما بر روی سیستم بیولوژیک بدن انسان مورد توجه ویژه قرار گرفته است.
به گزارش مهر، این متخصص جراحی مغز و اعصاب ادامه داد: از ده منطقهای که به عنوان پرحرارتترین مناطق جغرافیایی در طول سال اخیر برشمرده شدهاند، شش منطقه در آسیا و به ویژه آسیای غربی قرار دارد، بنا بر این منطقهای که ما در آن قرار داریم یکی از مناطقی است که ممکن است این تغییرات حاد اقلیمی و گرمایش زمین را در آن نسبت به سایر کشورهای جهان به صورت محسوستری تجربه کنیم.
وی تاکید کرد: به همین دلیل لازم است که در کشور ما و سایر کشورهای منطقه مراقبتهای بیشتری مبذول شود تا خسارتهای جسمی و روانی کمتری در پی این موج گرمایی ایجاد شود.
زالی یادآور شد: در حال حاضر با پدیده خاصی تحت عنوان گنبد گرمایی یا HEAT DOME روبهرو هستیم که یکی از پدیدههای مهمی است که در سالهای اخیر بر وسعت آن افزوده شده است.
وی با اشاره به اینکه در روزهای اخیر تقریباً تمام خاور میانه سه درجه تغییر حرارت را لمس میکند و در بعضی از مناطق آسیای جنوب غربی این افزایش دما محسوستر بوده است، گفت: بنابر این یک موج جهانی گرما وجود دارد و این موج گرما به ایران هم رسیده است.
چرا سالمندان در برابر گرمای هوا آسیبپذیرند
وی با بیان اینکه برخی از افراد به ویژه گروه سالمندان و گروه کودکان در برابر آثاری که گرما بر بدن انسان ایجاد میکند، آسیبپذیرترند، گفت: گروه سالمندان معمولاً بیماری زمینهای دارند و سیستم هموساز حرارت در بدن آنان با کندی و تانی عمل میکند و به همین دلیل توصیه میکنیم که در اوج گرما در خانه بمانند و از محیطهای گرم بیرون اجتناب کنند.
زالی افزود: همچنین بسیاری از سالمندان به دلیل ابتلاء به بیماریهای زمینهای داروهایی مانند کنترل فشارخون را استفاده میکنند و بعضی از این داروها موجب افزایش ادرار میشود و آنها را در خطر کمآبی قرار میدهد و این افراد در صورت حضور در محیطهای گرم در معرض خطر جدی از دست دادن آب بدن قرار میگیرند.
وی ادامه داد: علاوه بر این دو مورد، سیستم تعریق در بدن سالمندان با افراد دیگر تفاوتهایی دارد؛ در افراد سالمند تعریق موجب میشود که حجم بیشتری از مایعات داخل سلولها نشت کرده و میزان قابل توجهی آب و الکترولیت و نمک از بدن آنها دفع شود، بنابر این سالمندان هم به دلیل وجود بیماریهای زمینهای و هم مسائلی که گفته شد باید نسبت به سایر گروهها بیشتر از تماس مستقیم با تابش خورشید اجتناب کنند.
از کودکان در برابر گرما مراقبت کنید
وی درباره اثر گرمای هوا بر سلامت کودکان نیز توضیح داد: معمولاً سیستمهای حرارتزدا و سیستمهای مربوط به تنظیم آب و مایعات در بدن کودکان بسیار ترد و آسیبپذیر است؛ به همین دلیل کودکان به ویژه کودکان زیر دو سال نیز نسبت به سایر گروههای سنی بیشتر در معرض گرما زدگی و شوک حرارتی قرار دارند و باید از آنان مراقبت بیشتری صورت بگیرد.
زالی کامل نشدن مکانیسمهای مغزی و سیستم عمومی بدن کودکان برای تعریق و کاهش حرارت بدن را یکی دیگر از عوامل آسیبپذیری کودکان در برابر گرما عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه حجم مایعات بدن کودکان نسبت به بزرگسالان کمتر است، ممکن است به سرعت فرایند دهیدراتاسیون و یا از دست دادن آب در بدن آنها شکل بگیرد؛ بنابر این دو گروه سنی کودکان و سالمندان سریعتر در معرض خطر شوک حرارتی و یا گرمازدگی قرار میگیرند.
گرمازدگی چه علائمی دارد
وی علائم نشاندهنده خطر گرمازدگی را کاهش سطح هوشیاری، تهوع، استفراغ، خوابآلودگی، عدم پاسخ به تحریکات محیطی عنوان کرد و اضافه کرد: همچنین در کودکان ممکن است علائمی همچون کاهش اشتیاق نسبت به بازی، گریه و بیقراری نیز دیده شود.
زالی افزود: هنگام بالارفتن شدت حرارت کودکان و افراد مسن ممکن است دچار کاهش سطح هوشیاری، تشنج و اغما و همچنین دردهای شدید عضلانی به علت از دست دادن مقادیر زیاد آب و اختلالات الکترولیتی طی تعریق شوند.
وی با بیان اینکه امروزه مشخص شده که اگر مداخلات پیشگیرانه سریع انجام نشده و عوارض شوک حرارتی دیر درمان شود، ممکن است آثار درازمدتی در انتظار فرد باشد، گفت: مطالعات نشان داده آسیب سلولهای مخچه افرادی که تحت تأثیر شوکهای حرارتی قرار گرفتهاند، ممکن است مادامالعمر و جبرانناپذیر باشد.
زالی با اشاره به اثر سو حرارت بر قلب انسان، توضیح داد: هنگام گرما فعالیت قلب افزایش یافته و به دنبال آن میزان برونده قلب افزایش مییابد، زیرا قلب از یک مکانیسم جبرانی استفاده میکند و خون را به عروق سطحی هدایت میکند تا با گشاد شدن عروق محیطی و سطحی حرارت دفع شود.
وی با بیان اینکه طی این مکانیسم جبرانی، وقتی خون با پمپاژ قلب به سمت عروق گشاد شده محیطی میرود طبیعتاً به اعضای اصلی بدن مثل مغز، قلب، کبد و کلیه خون کمتری میرسد، گفت: اگر آب لازم برای بدن فرد تأمین نشود این امر میتواند باعث آسیبهای جبران ناپذیر در اندامهایی مانند کلیه، قلب، کبد و حتی مغز فرد شده و بیمار در معرض بروز شوک و یا عوارض مختلف قرار بگیرد.
زالی، افزایش فشارخون را یکی دیگر از آثار قرار گرفتن در معرض حرارت دانست و گفت: البته ممکن است فشارخون به صورت کوتاه مدت بر اثر شوک افت پیدا کند، اما در نهایت گرما میتواند بر روی قلب و عروق عوارض مختلفی را ایجاد کند.
وی با اشاره به اثر منفی حرارت بر روی عملکرد مغز افزود: حرارت بر روی حافظه کوتاه مدت، تمرکز و قضاوت اثر قابل توجهی دارد و افراد را دچار مشکل میکند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی یادآور شد: همچنین مطالعات نشان داده وقتی ما در معرض حرارت قرار میگیریم، به سختی میتوانیم کارهای پیچیده را انجام دهیم. همچنین زمان عکسالعمل مغز بر اثر حرارت و گرمازدگی کندتر میشود.
گرما افراد مستعد را به سکته مغزی و قلبی نزدیک میکند
زالی با بیان اینکه در پی قرار گرفتن در معرض حرارت و تعریق و عدم جبران آب از دست رفته از بدن پدیدهای به نام دهیدراتاسیون رخ میدهد، گفت: با کم آبی خون ما غلیظتر میشود و به همین دلیل افراد مستعد بیماریهای قلبی و عروقی و یا بیماریهای مغزی ممکن است در معرض بروز سکتههای قلبی و مغزی قرار بگیرند.
پرخاشگری و بیحوصلگی، از آثار منفی گرما بر روان
این متخصص جراحی مغز و اعصاب، به افزایش بروز پرخاشگری، اضطراب، بیحوصلگی، افسردگی و مواردی از این قبیل در افرادی که دچار افزایش حرارت محیطی میشوند اشاره کرد.
گرما علائم میگرن و ام اس را تشدید میکند
وی همچنین با اشاره به اثر حرارت محیطی بر وضعیت سلامت بیماران مبتلا به میگرن، گفت: در معرض حرارت قرار گرفتن سردردهای میگرنی این افراد را تشدید میکند، به ویژه اگر در محیطهایی با تابش مستقیم آفتاب قرار بگیرند.
زالی همچنین بر اثر گرمای محیط بر تشدید علائم بیماری ام اس اشاره کرد و افزود: در افراد مبتلا به این بیماری نیز گرما میتواند موجب تشدید بروز حملات بیماری شود.
وی تاکید کرد: توصیه میکنیم افراد به ویژه سالمندان و کودکان در ساعات پیک گرما در منزل باشند و از پوشیدن لباسهای ضخیم، تیره و چسبان اجتناب کنند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر ضرورت اجتناب افراد در معرض خطر به ویژه بیماران مبتلا به بیماریهای زمینهای، قلبی، همچنین افراد دیابتی، کودکان و سالمندان نسبت به حضور در فضاهای آزاد بین ساعات ۱۰ تا ۱۶ بعد از ظهر تاکید کرد.
زالی گفت: اگر به هر دلیلی لازم است افراد بیرون از منزل تردد داشته باشند، با توجه به شدت اشعه ماورا بنفش بین ساعات صبح ۱۰ تا ۱۶ بعد از ظهر، حتماً از کلاههایی با لبه حداقل هفت سانتیمتر و عینکهای آفتابی استاندارد استفاده کنند.
وی نسبت به آثار منفی عینکهای آفتابی غیر استاندارد بر روی شبکیه چشم به ویژه در سالمندان هشدار داد و گفت: حتماً برای تهیه عینک آفتابی از نظر یک متخصص ذیربط استفاده کنید.
زالی با اشاره به آسیبپذیری پوست در برابر آفتاب، بر ضرورت استفاده از کرمهای ضدآفتاب استاندارد تاکید کرد.
وی، در پایان خواستار به حداقل رساندن فعالیتهای فیزیکی در هوای گرم به ویژه در سالمندان شد و گفت: ورزش و فعالیت فیزیکی در گرما میتواند آثار فیزیولوژیک زیانباری به همراه داشته باشد.