سرگرمی با هویج: از آشپزی تا پزشکی، همه چیز را بیاموزید
هویج (Daucus carota) از خانواده سبزیجات ریشهای است. این سبزی ترد، خوشمزه و مغذی سرشار از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K1، پتاسیم و آنتی اکسیدانها است و فواید زیادی برای سلامتی دارد. در ادامه با مجله اکالا همراه باشید تا اطلاعات جامعی از هویج و خواص آن در اختیارتان قرار دهیم.
هویج؛ بیشتر از یک سبزیجات
هویج یک ماده غذایی است که برای رژیمهای غذایی لاغری، فوق العاده مناسب است و همچنین باعث پایین آمدن سطح کلسترول خون و سلامت چشم میشود. از این گذشته، آنتی اکسیدانهای کاروتن موجود در هویج باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود.
هویج در رنگهای مختلف از جمله زرد، سفید، نارنجی و قرمز یافت میشود. هویج نارنجی، رنگ خود را از ماده شیمیایی به نام بتا کاروتن میگیرد؛ این آنتی اکسیدانی است در بدن شما به ویتامین A تبدیل میشود.
مواد مغذی موجود در هویج خام
مواد مغذی موجود در هویج خام به شرح زیر است:
مقدار آب در هویج از ۸۶-۹۵٪ متغییر است، بخش خوراکی آن شامل حدود ۱۰٪ کربوهیدرات است. هویج حاوی کالری، شکر، چربی و پروتئین بسیار کمی است.هویج عمدتا از ۱۰% کربوهیدرات تشکیل شده است. کربوهیدراتها از نشاسته و قندهایی مانند ساکارز و گلوکز تشکیل شدهاند. آنها همچنین منبع نسبتا خوبی از فیبر هستند. یک هویج متوسط (در حدود ۶۱ گرم) ۲ گرم فیبر را تامین میکند.هویج معمولا شاخص قند خون (GI) پایینی دارد، GI یک معیار است که سرعت افزایش میزان قند خون بعد از مصرف غذاها را نشان میدهند. GI هویج از ۱۶-۶۰ درجه است. کمترین آن برای هویج خام، کمی بالاتر برای هویج پخته و بالاترین برای پوره هویج است.
ویتامینها و مواد معدنی موجود در هویج
هویج منبع خوبی از چندین ویتامین و مواد معدنی، به ویژه بیوتین، پتاسیم و ویتامینهای A (از بتاکاروتن)، K1 فیلوکلینون و B6 است.
ویتامین A: هویج سرشار از بتاکاروتن است که در بدن شما به ویتامین A تبدیل میشود. این ماده مغذی بینایی را به میزان زیادی تقویت میکند و برای رشد، توسعه و عملکرد سیستم ایمنی مهم است.بیوتین: یک ویتامین B که قبلا به عنوان ویتامین H شناخته میشد، بیوتین نقش مهمی در متابولیسم چربی و پروتئین دارد.ویتامین K1 :k1 همچنین به عنوان فیلوکلینون شناخته میشود، ویتامین K1 برای انعقاد خون مهم است و میتواند به سلامت استخوانها کمک کند.پتاسیم: یک ماده معدنی مهم که برای کنترل فشار خون مهم است.ویتامین B6 :B6 در تبدیل مواد غذایی به انرژی دخیل است.هویج ترکیبات گیاهی بسیاری از جمله کاروتنوئیدها را دارد. اینها موادی با فعالیت آنتی اکسیدانی قدرتمند هستند که به بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها کمک میکنند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه خورش هویج (زردک)
ترکیبات اصلی گیاه هویج
ترکیبات اصلی گیاه هویج عبارتند از:
بتا کاروتن: هویج نارنجی از نظر بتاکاروتن بسیار غنی است و در صورت پخته شدن هویج، جذب آن بسیار بالاتر میرود.آلفاکاروتن: آنتی اکسیدانی است که مانند بتا کاروتن تا حدی به ویتامین A تبدیل میشود.لوتئین: یکی از رایجترین آنتی اکسیدانها در هویج، لوتئین است که به طور عمده در هویجهای زرد و نارنجی یافت میشود و برای سلامتی چشم مفید است.لیکوپن: یک نوع از آنتی اکسیدان موجود در بسیاری از میوهها و سبزیجات قرمز، از جمله هویج قرمز است. لیکوپن ممکن است خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی را کاهش دهد.پلی اتیلنها: تحقیقات اخیر ترکیبات فعال زیستی موجود در هویج را شناسایی کرده است که در مقابل لوسمی و سایر سرطانها از بدن محافظت کند.آنتوسیانینها: اینها آنتی اکسیدانهای قدرتمندی هستند که در هویجهای با رنگ تیره یافت میشوند.
خواص هویج برای سلامتی
در ادامه به معرفی مهمترین خواص و فواید هویج برای سلامتی بدن خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
۱- کاهش خطر ابتلا به سرطان
رژیمهای غذایی سرشار از کاروتنوئیدها به محافظت از بدن در برابر چندین نوع سرطان از جمله سرطان پروستات، روده، معده و… کمک میکنند. همچنین خانمهایی که سطح کاروتنوئیدها در بدنشان بالاست نیز کمتر در خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.
۲- کاهش کلسترول خون
کلسترول خون بالا یک عامل خطرناک شناخته شده برای بیماریهای قلبی است. مصرف هویج باعث پایین آوردن کلسترول خون میشود.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه حلوای هویج
۳- کاهش وزن
به عنوان یک غذای کم کالری، هویج میتواند باعث افزایش ارزش غذایی و کاهش کالری در وعدههای غذایی شما شود. به همین دلیل، آنها یک ماده مفید برای یک رژیم کاهش وزن موثر هستند.
۴- سلامتی چشم
افرادی که سطح ویتامین A در بدنشان پایین است، احتمالا شب کوری را تجربه میکنند. شرایطی که با خوردن هویج یا سایر غذاهای سرشار از ویتامین A یا کاروتنوئیدها کاهش مییابد. کاروتنوئیدها همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری دژنراسیون ماکولا که بیماری مربوط به شبکه چشم در سنین بالا شایع است را کاهش دهند.
بچه هویج چیست؟
بچه هویج یک میان وعده سالم است که روز به روز بر طرفدارانش افزوده میشود. به دو نوع هویج، بچه هویج گفته میشود که میتوانند با هم اشتباه گرفته شوند.
هویجهایی که هنوز برای برداشت کوچک هستند.هویجهای خرد شده کوچکی که قطعاتی از هویجهای بزرگتر هستند و به اندازه مورد نظر به وسیله دستگاه خاص بریده شدهاند. سپس پوست گرفته و صیقل داده میشوند که گاهی قبل از بسته بندی با مقادیر کمی کلر شسته میشوند.
تفاوت کمی در ارزش غذایی، بین هویج معمولی و بچه هویج وجود دارد و تاثیراتی که آنها بر روی سلامتی میگذارند تقریبا یکسان هستند.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه مربای هویج
ملاحظات ایمنی در مورد مصرف هویج
معمولا خوردن هویج بیخطر تلقی میشود اما ممکن است در بعضی از افراد عوارض جانبی داشته باشد.
۱- آلرژی
طبق یک مطالعه هویج میتواند تا حدود ۲۵٪ باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک مربوط به گردهها در افرادی شود که آلرژیهای مربوط به مواد غذایی دارند.
آلرژی هویج نمونهای از واکنشهایی است که در آن پروتئینهای موجود در میوهها یا سبزیجات خاص به دلیل شباهت آنها به پروتئینهایی که در انواع خاصی از گردهها وجود دارد باعث ایجاد حساسیت میشوند.
اگر به گرده بعضی از انواع گل حساس هستید، ممکن است نسبت به هویج واکنش نشان دهید. این میتواند باعث خستگی و خارش دهان شود. در بعضی از افراد ممکن است با خوردن هویج تورم گلو یا شوک آلرژیک شدید (آنافیلاکسی) نیز ایجاد شود.
۲- آلودگی
هویجهایی که در خاک آلوده رشد کرده و در معرض آب آلوده قرار دارند ممکن است مقادیر زیادی از فلزات سنگین را به همراه داشته باشند که میتواند بر ایمنی و کیفیت آنها تاثیر بگذارد.
همانطور که در این مطلب از مجله آشپزی تک فانگفته شد هویج یک سبزی عالی و ترد، پر از مواد مغذی، کم کالری و شیرین است. آنها دارای فوایدی برای سلامت قلب و چشم، بهبود هضم و حتی کاهش وزن هستند. این سبزی در چندین رنگ، اندازه و شکل مختلف به چشم میخورد که همگی افزودنیهای خوبی برای یک رژیم غذایی سالم هستند.