کشف قدیمیترین «پنیر» جهان بر روی اجساد «مومیایی»
یک مادهی سفید مرموز که بر روی سر و گردن مومیاییهای ۳۶۰۰ ساله بیابانهای چین کشف شده، در واقع قدیمیترین پنیر کشف شده در جهان است.
به گزارش فرادید، محققان ابتدا این ماده عجیب را حدود دو دهه پیش روی چندین مومیایی دفنشده در گورستان شائوهه در حوضه تاریم در شمال غربی چین کشف کردند. حالا آزمایشهای DNA نشان داده که این ماده مرموز پنیر کفیر است؛ یک پنیر نرم پروبیوتیک که هزاران سال پیش با استفاده از پنیرهای گاوی و بزی تولید شده است.
محل کشف مومیاییهای تاریم در بیابانهای چین؛ بسیاری از این مومیاییها در درون قایقهای چوبی در میان شنهای بیابان مدفون شده بودند
این پنیر حاوی چندین گونه باکتریایی و قارچی از جمله لاکتوباسیلوس کفیرانوفاسینس و پیچیا کودریاوزویی است که هر دو در ذرات کفیر امروزی یافت میشوند. این ذرات «کشتهای همزیست» متشکل از ترکیبی از باکتریها و مخمر هستند که شیر را به پنیر تبدیل میکنند، شبیه به «ماده رشدآور خمیر ترش».
کیائومی فو، نویسنده ارشد این مطالعه و دیرینشناس موسسه دیرینشناسی و دیرینانسانشناسی مهرهداران در آکادمی علوم چین گفته: «این قدیمیترین نمونه پنیر شناختهشدهای است که تاکنون در جهان کشف شده است. نگهداری اقلام غذایی مانند پنیر در طول هزاران سال بسیار دشوار است، بنابراین این فرصت بسیار نادر و ارزشمند است.»
فو افزود که مطالعهی دقیق این پنیر باستانی میتواند به ما در درک بهتر رژیم غذایی و فرهنگ اجدادمان کمک کند.
افزون بر این، محققان مشخص کردند که ذرات ال. کفیرانوفاسینس با ذرات مشابهی که منشأ آنها تبت است، ارتباط نزدیکی دارند. محققان با تعیین توالی ژنهای باکتریایی میتوانند چگونگی تکامل باکتریهای پروبیوتیک را در ۳۶۰۰ سال گذشته پیگیری کنند.
مومیاییهای حوضه تاریم چین ۳۶۰۰ سال قدمت دارند
نمونههایی از پنیر ۳۶۰۰ ساله که روی مومیاییها یافت شده است
فو گفته: «مشاهدات ما نشان داده که فرهنگ کفیر از عصر برنز در منطقه سینکیانگ در شمال غربی چین حفظ شده است. ما میتوانیم مشاهده کنیم که چگونه یک باکتری در طول ۳۰۰۰ سال گذشته تکامل یافته است. همچنین، با بررسی محصولات لبنی، تصویر واضحتری از زندگی انسان باستان و تعامل او با جهان به دست آوردهایم.»
با این حال، چیزی که هنوز نمیدانیم اینست که اصلاً چرا این مومیاییها با پنیر پوشیده شده بودند.