(اینفوگرافیک) رتبهبندی ۱۰ ابرکامپیوتر قدرتمند جهان
براساس آخرین رتبهبندی ها، ابرکامپیوتر ال کاپیتان (El Capitan) قدرتمندترین سیستم جهان است که قادر به دستیابی به ۱،۷۴۲ پتافلاپس است.
به گزارش روزیاتو، پتافلاپس واحد اندازهگیری سرعت محاسبات است که معادل یک کوادریلیون عملیات در ثانیه میباشد. دادههای مورد استفاده در این گزارش از رتبهبندی نوامبر ۲۰۲۴ TOP۵۰۰ استخراج شده است.
دادهها و نکات کلیدی
این رتبهبندی موقعیت آمریکا را به عنوان قدرت برتر ابرکامپیوترهای جهان نشان میدهد. به عنوان مثال، سه ابرکامپیوتر برتر در آمریکا مستقر هستند و همه آنها در دسته سیستمهای اگزا اسکیل طبقهبندی میشوند.
تغییر قابل توجهی نسبت به رتبهبندی سال ۲۰۲۱ مشاهده میشود که در آن ابرکامپیوتر فوگاکو (Fugaku) ژاپن رتبه اول را داشت.
برنده رتبهبندی امسال، ال کاپیتان است که در سال ۲۰۲۴ راهاندازی شد و سومین سیستم اگزا اسکیل مستقر شده توسط ایالات متحده است. این ابرکامپیوتر که با حمایت وزارت انرژی آمریکا ساخته شده، توسط شرکت HP Enterprise Cray تولید شده و از تعداد نامشخصی واحد پردازش تسریعشده AMD Instict MI۳۰۰A استفاده میکند.
ابرکامپیوتر اگزا اسکیل چیست؟
یک رایانه اگزا اسکیل قادر به انجام حداقل ۱ اگزافلاپ (یک کوینتیلیون عملیات در ثانیه) است. لازم به ذکر است که در این رتبهبندی، عملکرد بر حسب پتافلاپس (یک کوادریلیون) اندازهگیری میشود. ۱،۰۰۰ پتافلاپس معادل ۱ اگزافلاپ است.
در عمل، رایانههای اگزا اسکیل میتوانند مجموعه دادههای عظیم را پردازش کرده و مسائل را با سرعتی بیسابقه حل کنند. موارد استفاده شامل:
شبیهسازی تعاملات مولکولی
پیشبینی تغییرات اقلیمی
پیشرفت در تحقیقات هستهای
سیستمهای اگزا اسکیل چین همچنان در هالهای از ابهام
از سال ۲۰۲۱، گزارشها حاکی از آن است که چین سیستمهای اگزا اسکیل خود را دارد، اما اطلاعات مربوط به آنها را از رتبهبندیهای جهانی مانند TOP۵۰۰ مخفی نگه میدارد.
جک دونگارا، یکی از بنیانگذاران TOP۵۰۰ میگوید: «این یک وضعیت شناخته شده است که چین این کامپیوترها را دارد و مدتی است که در حال کار هستند. آنها آزمونهای معیار را اجرا نکردهاند، اما آشنایی کلی از معماری و قابلیتهای آنها وجود دارد.»
سکوت چین احتمالاً به استراتژی ژئوپلیتیک این کشور مرتبط است. اعلام عمومی ساخت سیستمهای اگزا اسکیل میتواند منجر به محدودیتهای تجاری بیشتر از سوی ایالات متحده شود.