چه اتفاقی افتاده؟ شغالهای نزدیک تهران دیگر به چه دلیلی خندان و چندقلو شدهاند؟
محمد کرمی، رئیس اداره مدیریت حیات وحش استان تهران، به همشهری اعلام کرده که حیات وحش، بهویژه شغالها، در پارک جنگلی لویزان مشاهده شدهاند. او اظهار داشته که با تغییر کاربری زمینهای اطراف تهران، محل سکونت حیات وحش نیز تغییر یافته و آنها به مناطق شهری و پارکهای جنگلی کشیده شدهاند، اما این امر به دلیل عدم مدیریت مناسب در پراکندگی پسماند تولیدی انسانهاست.
وی بیان کرده که پسماند انسانی که در پارکهای جنگلی بهوفور پراکنده میشود، باعث افزایش دسترسی آسان حیات وحش به غذا میشود و این باعث میشود که آنها از شکار سختتری مثل خرگوش و موش پیشکشی کنند. همچنین، کرمی تاکید کرده است که شغالها بهعنوان شکارچیهای طبیعی، از تنوع غذایی گوناگون تغذیه میکنند و دسترسی آسان به غذا باعث افزایش جمعیت آنها میشود.
وی درمورد ویژگیهای شغالها نیز توضیح داده و اشاره کرده است که آنها دارای جسمی شبیه به گرگ هستند؛ اما اندکی کوچکتر و دارای گوشها، دست و پا و زیربدن زرد یا سفید هستند. همچنین، رنگ شغالهای جنوب ایران روشنتر از آنهای مناطق دیگر است و دم آنان در برخی موارد دارای شکافی تیره است. بهطور کلی، شغالها جانورهای اجتماعی و خانوادگی هستند که از منابع غذایی متنوعی تغذیه میکنند و انطباقپذیری بالایی دارند.
محمد کرمی، رئیس اداره مدیریت حیات وحش استان تهران به همشهری می گوید بررسیها نشان میدهد که شغالها در پارک جنگلی لویزان دیده شدهاند. با تغییر کاربری زمینهای اطراف تهران از مناطق جنگلی و مراتع به زمینهای کشاورزی، پارکهای جنگلی و یا مناطق شهری، حضور حیات وحش در سکونتگاههای حاشیهای معمول شده است. دیده شدن حیات وحش در پارک جنگلی لویزان که حدود 50سال عمر دارد امر طبیعی است ولی باید بدانیم که از سوی دیگر دیده شدن حیات وحش در نزدیکی انسان، نشاندهنده عدممدیریت پسماند گردشگران در طبیعت است.در هر آخر هفته طبیعتگردان حجم قابل توجهی از پسماند مرغ و گوشت را در طبیعت پارکهای جنگلی مثل سرخه حصار و لویزان و… جا میگذارند. این درحالی است که برای حیات وحش دسترسی به غذای آسان اولویت است. وقتی پسماند انسانی مهیا باشد شغالها و روباهها و… دیگر به سراغ خرگوش و موش که شکار کردنش سختتر است نمیروند. شغالها شکارچی طبیعی ندارند یعنی عامل کنترلکننده اینگونه دسترسی به غذاست. نهتنها شغال که سایر گونهها در حیات وحش، وقتی غذا برایشان فراهم باشد همه تولههایشان را نگه میدارند و یا برخلاف معمول، چند قلوزایی در آنها افزایش مییابد. بهطور مثال وقتی بارندگی در یکسال خوب باشد، علفخواران نیز چند بره به دنیا میآورند. درست مثل غذارسانی به سگهای بلاصاحب وقتی غذارسانی دستی صورت گیرد، مادر توان شیردهی به همه تولههایش را دارد در نتیجه جمعیت گونه بهصورت تصاعدی افزایش مییابد.ویژگی شغالهاشغال طلایی تنها شغال بومی ایران است. شغال جانوری اجتماعی است و بهصورت خانوادگی (نر و ماده و تولههایشان) زندگی میکنند. این جانور انطباقپذیری خوبی با شرایط مختلف دارد و از منابع غذایی متنوعی شامل میوهها، جوندگان، پرندگان، حشرات و سمداران کوچک تغذیه میکند. جثه شغال شبیه گرگ ولی بهمراتب کوچکتر از آن است. گوشها، دست و پا و دو طرف بدن گندمگون، زیر بدن زرد زنجبیلی و یا تقریباً سفید است. رنگ شغالهای جنوب ایران روشنتر از شغالهای نواحی شمال است. قسمت انتهایی دم گاهی بریده بهنظر میرسد و رنگ آن تیرهتر است. در موقع دویدن معمولاً دم را پایین و بین پاها نگه میدارد.