آماده باشید؛ طوفان نور خورشیدی به سمت زمین حمله میکند!
طوفانهای خورشیدی، پدیدهای است که ممکن است اختلالات جدی در سیستمهای ناوبری و فرکانسهای رادیویی در سراسر جهان ایجاد کند. این پدیده به دلیل خروج جرم از تاج خورشیدی و ورود ذرات باردار به فضای منظومه شمسی رخ میدهد. این ذرات با میدان مغناطیسی زمین تعامل کرده و طوفان خورشیدی را ایجاد میکنند.
سازمان ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده این طوفانها را با اسامی از G۱ تا G۵ رتبه بندی میکند. این طوفان خورشیدی که اولین بار از ژانویه ۲۰۰۵ میلادی هشدار داده شده است، احتمالاً توانایی دارد ماهوارهها و فضاپیماها را مختل کرده و اختلالات جدی در شبکه برق و مخابرات و اینترنت ایجاد کند.
بنابراین، احتمالاً مردم در بخشهای مختلف جهان شاهد شفق قطبی خواهند بود. افراد باید مراقب باشند و اقدامات احتیاطی لازم را برای مقابله با این اختلالات انجام دهند. این طوفانها نشان از تأثیرات بزرگ خورشید بر زمین و سیستمهای ماهوارهای و ارتباطی دارند که برنامههای مشخصی برای مقابله با آنها در نظر گرفته شود.
یورونیوز نوشت: یک طوفان خورشیدی ممکن است اواخر این هفته باعث خاموشی و اختلال در سیستمهای ناوبری و فرکانسهای رادیویی در سراسر جهان شود.
این اولین بار از ژانویه ۲۰۰۵ میلادی است که مرکز پیشبینی آب و هوای فضایی ایالات متحده درباره طوفان ژئومغناطیسی به قدرت G۴ و به مدت یک ساعت هشدار داده است.
براساس این اطلاعات پیشبینی میشود خروج جرم از تاج خورشیدی از اواخر روز جمعه ۱۰ مه تا ۱۲ مه در پنج مرحله اتفاق افتد.
سازمان ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده (NOAA) طوفانهای ژئومغناطیسی را در مقیاسی از G۱ تا G۵ رتبه بندی میکند.
هرچند مردم توسط میدان مغناطیسی زمین محافظت میشوند، اما طوفانهای خورشیدی شدید توانایی مختل کردن ماهوارهها و فضاپیماها و اختلال جدی در شبکه برق و مخابرات و اینترنت را دارند.
آخرین باری که طوفان G۵ به زمین اصابت کرد، در اکتبر ۲۰۰۳ میلادی بود که باعث قطع برق در سوئد و آسیب رساندن به ترانسفورماتورها در آفریقای جنوبی شد.
قدرت واقعی طوفان حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه قبل از برخورد با زمین مشخص میشود.
اداره هواشناسی بریتانیا نیز اعلام کرد بر اثر این طوفان خورشیدی احتمالا مردم در بخشهای بزرگی از آسیا، اروپا و آمریکای شمالی شاهد شفق قطبی باشند. این احتمال وجود دارد که شفق قطبی در سراسر بریتانیا قابل مشاهده باشد.
ابرهای گاز داغی که در فورانهای تاج خورشید خارج میشوند، طوفانی از ذرات یونیزه پرانرژی را تشکیل میدهند. به دنبال رخدادن انفجاری در خورشید، باد خورشیدی با سرعت و شدت بیشتری میوزد و ذرات باردار را روانه فضای منظومه شمسی میکند. وقتی این ذرات به زمین میرسند و با میدان مغناطیسی آن برهم کنش میکند، طوفان خورشیدی رخ میدهد.
راضیه میرزاحیدری