آیا چرخه ماهیانه و ماهیت زنان یک رازی پنهان دارند؟
روزیاتو در نگارش خود از تاریخآموز این موضوع استنباط میکند که رابطهی ماه و دورهی قاعدگی وجود دارد. در طول سالیان اخیر، بسیاری از پژوهشها تلاش کردهاند تا این باور را تایید یا رد کنند، اما نتایج گوناگونی بدست آمده است. مطالعهای جدید که اخیراً در زمینهی این موضوع انجام شده، به نتیجه رسیده است که این دو موضوع بطور فیزیولوژیکی با یکدیگر ارتباط دارند.
با تجزیه و تحلیل دادههای بسیاری از چرخههای قاعدگی زنان، محققان متوجه شدند که این چرخهها تحت تأثیر ساعت داخلی بدن انسانها قرار دارند. عواملی همچون چرخهی خواب و بیداری و نور ماه نیز میتوانند بر این تنظیمها تأثیرگذار باشند. این مطالعه نیز نشان میدهد که این تنظیمها متفاوتی در قارههای مختلف دارند.
با این حال، رابطهی پریود و مرحلهی کامل ماه در قارههای مختلف نیز ممکن است متنوع باشد. در نهایت، تحقیقات جدید در این زمینه میتواند در درک بهتر چگونگی تنظیمهای زمانی بدن انسان و افزایش امکانات درمانی در برابر اختلالات تنظیمی ارائه دهد.
روزیاتو نوشت: از زمان یونان باستان اینطور تصور میشد که رابطهای بین ماه و پریود وجود دارد. این باور در طول قرون و اعصار ادامه یافت و وجود آن بارها از سوی محققان رد شد. با این حال یک مطالعه جدید رسماً نشان داده است که ایندو ذاتاً به یکدیگر مرتبط هستند.
یک مطالعه جدید که در مجله Science Advances منتشر شده است، نشان میدهد که این چرخهها احتمالاً از چرخههای ۲۹.۵ روزه ماه پیروی نمیکنند بلکه توسط ساعت داخلی بدن شما کنترل میشوند.
چرخههای قاعدگی معمولاً یک الگوی ماهانه دارند، اما مکانیسمهایی که این الگو را تعیین میکنند مرموز هستند. برای درک بهتر نحوه عملکرد آنها، محققان دادههای حدود ۲۷۰۰۰ چرخه قاعدگی بیش از ۳۰۰۰ زن اروپایی و آمریکای شمالی را تجزیه و تحلیل کردند. آنها به طور خاص اولین روز پریود را در هر یک از این چرخهها ردیابی کردند.
آنها دریافتند که بر خلاف برخی باورهای رایج، تنها یک همبستگی ضعیف بین چرخههای قاعدگی و قمری وجود دارد. این واقعیت که همبستگی در قارههای مختلف متفاوت بود، نظریه آنها را تأیید کرد. به باور آنها این موضوع نشان میدهد که هر گونه ارتباط در واقع بیشتر بهواسطه عوامل مربوط به سبک زندگی مانند چرخه خواب و بیداری ایجاد میشود تا خودِ ماه.
این تیم دریافتند که ارتباط قمری با پریود زنان در قارههای مختلف متفاوت است. به این ترتیب که پریود زنان در آمریکای شمالی اغلب با ماه کامل شروع میشود و برای اروپاییها در زمان رویت هلال ماه.
با این حال، نویسندگان به این نکته اشاره میکنند که در جوامعی که زنان بیشتر در معرض نور ماه هستند، تأثیر ماه بر چرخههای قاعدگی ممکن است قویتر باشد.
این مقاله میگوید آنچه محتملتر است این است که ساعت داخلی بدن که به «ساعت شبانهروزی» معروف است، ریتم تخمدانهای زنان را حفظ میکند.
این به این دلیل است که دادهها چیزی را نشان میدهد که محققان آن را «پرش فازی» مینامند؛ یعنی زمانی که ساعت بدن یک زن با طول چرخههای معمولی هماهنگ نیست و با پرش به حالت پایدار بعدی، خود به خود تصحیح میشود.
دکتر کلود گرونفیر، نویسنده مقاله گفت: «اگر به هر دلیلی این چرخه طولانیتر شود، این فرآیند مبتنی بر ساعت به سرعت آن را کوتاه میکند.»
پرش فاز نشانه پدیدهای است که به «هماهنگی نسبی» معروف است و یکی از نمونههای آن احساس عدم هماهنگی است که پس از سفر در مناطق زمانی مختلف اتفاق میافتد.
در سایر زمینههای سلامت انسان از جمله سرطان، اختلالات خواب و افسردگی، دانشمندان از رویکردهای کرونوبیولوژیکی (زمانی-زیستی) مانند نوردرمانی برای یافتن درمانهای موفق استفاده کردهاند. این تحقیق جدید فرصتهایی را برای درمانهای پزشکی مشابه و جدید برای اختلالات تخمکگذاری – که حتی میتواند به بهبود باروری کمک کند – باز میکند.