آفتابپرستان ساحلی: شیرینیهای مازندران
شیرینی آب دندون یا باب دندون یکی از شیرینیهای محبوب و خوشمزه مازندران است که معمولا در جشنها و مناسبتهای مختلف مانند عید نوروز تهیه میشود. این شیرینی بافتی مانند نان برنجی دارد و به دلیل ترکیب منحصر به فرد موادی مانند آرد برنج، زرده تخم مرغ و مواد دیگر، طعم و ظاهر ویژهای دارد که طرفداران زیادی دارد. طرز تهیه این شیرینی نیز بسیار ساده است و با دنبال کردن مراحل دقیق میتوانید آن را خانگی تهیه کنید.
برای تهیه شیرینی آب دندون، نیاز به چند مواد اصلی مانند آرد برنج، آرد قنادی، روغن، پودر قند، زرده تخم مرغ، وانیل و مواد دیگر دارید. مراحل طرز تهیه این شیرینی شامل ترکیب و مخلوط کردن مواد، آماده سازی خمیر، پخت و تزیین است که با دنبال کردن هر یک از این مراحل به راحتی میتوانید شیرینی مورد نظر خود را تهیه کنید.
به طور کلی، شیرینی آب دندون یکی از شیرینیهای خوشمزه و خاص منطقه مازندران است که با ظاهر و طعم ویژهای، معمولا در جشنها و مناسبتها مورد توجه قرار میگیرد. اگر دوست دارید تجربه تهیه این شیرینی را داشته باشید، میتوانید از طرز تهیه مربوطه استفاده کنید و لذت یک شیرینی خاص و محبوب را تجربه کنید.
شیرینی آب دندون یا باب دندون یکی از خوشمزهترین شیرینیهای مخصوص مازندران است که معمولا برای عید نوروز و جشنها تهیه میشود. بافت این شیرینی شبیه به نان برنجی است و از همین رو برخی به آن نان برنجی شمالی نیز میگویند. در این مقاله از بخش آشپزی در تک فانبلاگ میتوانید با طرز تهیه شیرینی آب دندون خوشمزه و مخصوص مازندرانی به طور کامل آشنا شوید.لازم برای تهیه شیرینی آب دندون مازندران:آرد برنج۱ و ۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارآرد سفید قنادی۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارروغن صاف قنادی۱ لیوان فرانسوی دستهدارپودر قند۱/۲ لیوان فرانسوی دستهدارزرده تخم مرغ۱ عددوانیل۱/۴ قاشق چایخوریبیکینگ پودر۱ قاشق چایخوریپودر هل۱ قاشق مرباخوریزعفران دم کرده (برای تزیین)به مقدار لازمکنجد (برای تزیین)به مقدار لازممراحل طرز تهیه آب دندون به روش سنتیدر ادامه این بخش میتوانید با مراحل طرز تهیه شیرینی آب دندون مازندران آشنا شوید.مرحله اول: پودر قند و روغن را ترکیب کنیدبرای تهیه این شیرینی ابتدا باید همه مواد شیرینی را از نیم ساعت قبل از یخچال خارج کنید تا با محیط هم دما شوند. سپس پودر قند را در یک کاسه بریزید و بعد روغن صاف قنادی را به آن اضافه کنید. در ادامه همزن را با دور متوسط روشن کنید و مواد را آنقدر هم بزنید تا رنگ آنها کرم شود و بافت پوکی پیدا کنند.مرحله دوم: زرده تخم مرغ، هل و وانیل را اضافه کنیدزرده تخم مرغ را همراه با پودر هل و وانیل به ترکیب پودر قند و روغن اضافه کنید. مواد را دوباره با دور متوسط یا تند همزن بزنید تا کاملا سبک و یکدست شوند.بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی برنجیمرحله سوم: آردها را ترکیب و الک کنیدبیکینگ پودر، آرد برنج و آرد قنادی را با هم ترکیب کنید. سپس ترکیب آردها را برای ۳ بار از الک رد کنید. مرحله چهارم: خمیر را آماده کنیدترکیب آردها را در چند مرحله به سایر مواد اضافه کنید و به آرامی هم بزنید. سپس دستتان را چرب کنید و خمیر را ورز دهید تا کاملا یکدست شود. بهتر است این کار را برای حدود نیم ساعت تا ۱ ساعت ادامه دهید. در این مرحله اگر خمیر چسبناک به نظر میرسد، به هیچ عنوان نباید به آن آرد اضافه کنید.مرحله پنجم: خمیر را استراحت دهیدبعد از آماده شدن خمیر شیرینی آب دندون باید آن را در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و درب آن را گره بزنید. سپس آن را برای ۱۲ ساعت در فضای آشپزخانه بگذارید تا خمیر استراحت کند.مرحله ششم: خمیر را قالب بزنیدبعد از حدود ۱۲ ساعت باید سطح کار را آرد پاشی کنید. سپس خمیر را روی آن قرار دهید. خمیر را به آرامی و با کمک وردنه پهن کنید تا ضخامت آن به نیم یا ۱ سانتیمتر برسد. در ادامه از یک قالب گرد برای برش زدن خمیر استفاده کنید. این کار را برای همه خمیر انجام دهید.مرحله هفتم: خمیر شیرینی را در سینی فر بچینیدفر را با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید و اجازه دهید برای ۱۵ دقیقه گرم شود. در این فرصت باید سینی فر را خارج کنید و سطح آن را با کاغذ روغنی بپوشانید. حالا خمیرهای دایرهای شیرینی برنجی شمالی را روی سینی بچینید. بهتر است آنها را با فاصله در سینی قرار دهید که بعد از پخت به هم نچسبند.مرحله هشتم: شیرینی را آماده کنیدیک برس را به زعفران آغشته کنید و آن را روی خمیرهای شیرینی بزنید. در ادامه مقداری کنجد روی شیرینیها بپاشید و سینی را برای ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در فر قرار دهید تا شیرینیها بپزند و آماده شوند. بعد از این که شیرینیها آماده شدند، سینی را از فر خارج کنید. کمی صبر کنید تا شیرینیها خنک شوند، سپس آنها را از روی کاغذ روغن بردارید و در ظرف مورد نظرتان بچینید.بیشتر بخوانید: طرز تهیه شیرینی گل سرخطرز تهیه شیرینی آب دندون بدون فربرای تهیه این شیرینی بدون فر باید از ماهیتابه دو طرفه استفاده کنید. در این روش باید کف ماهیتابه را با ۲ لایه کاغذ روغنی بپوشانید و روی شعله پخشکن قرار دهید.تابه را روی حرارت ملایم قرار دهید تا گرم شود، سپس شیرینیها را روی کاغذ روغنی بچینید. واشر تابه را درآورید و درب آن را ببندید. اجازه دهید شیرینی برای ۲۰ دقیقه با حرارت ملایم بپزد و آماده شود. سپس درب ماهیتابه را باز کنید و شیرینیها را بردارید و در ظرف مورد نظرتان بچینید.نکات و فوت و فنهای طرز تهیه شیرینی آب دندونیبرای تهیه شیرینی آب دندون زعفرانی میتوانید مقداری زعفران دم کرده غلیظ به خمیر شیرینی اضافه کنید.اگر دوست دارید طعم شیرینی شما زنجبیلی باشد، میتوانید مقداری پودر زنجبیل به خمیر شیرینی اضافه کنید.اگر به روغن قنادی دسترسی ندارید، میتوانید برای تهیه این شیرینی از روغن جامد یا کره نیز استفاده کنید.در صورتی که به پودر قند دسترسی ندارید میتوانید شکر را در آُسیاب بریزید و آن را پودر کنید. سپس آن را الک کنید و برای تهیه شیرینی مورد استفاده قرار دهید.برای تزیین این شیرینی میتوانید به جای کنجد از مقداری تخم خرفه نیز استفاده کنید.بعد از آماده کردن شیرینی میتوانید خمیر را به چند قسمت تقسیم کنید و هر قسمت را با یک طعم آماده کنید.برای استراحت دادن به خمیر میتوانید خمیر را در یک نایلون پلاستیکی قرار دهید و برای ۱ ساعت در یخچال بگذارید.شیرینی آب دندون بافت فوق العاده تردی دارد و از همین رو بعد از خارج کردن آن از فر باید کمی صبر کنید تا شیرینی کمی خنک شود و بعد آن را از روی کاغذ روغنی جدا کنید.دستور آب دندون آملی هیچ تفاوتی با دستور پخت آب دندون مازندران ندارد و درست به همین روش طبخ میشود.برای نگهداری این شیرینی باید آن را در ظرف در بسته بچینید و در یخچال قرار دهید.اگر بعد از آماده کردن خمیر شیرینی احساس میکنید که خمیر ترک دارد و سفت است، میتوانید کمی گلاب به آن اضافه کنید تا نرم شود.در صورتی که برای تهیه این شیرینی از کره استفاده کنید، ماندگاری آن کمتر میشود.برای این که مطمئن شوید خمیر شما بافت مناسبی دارد یا خیر میتوانید مقداری از خمیر را بردارید و در فر قرار دهید. اگر بعد از قرار گرفتن در معرض حرارت خمیر مثل کلوچه پخش شد و وا رفت، یعنی باید کمی آرد به آن اضافه کنید. در صورتی که خمیر در فر حالت خودش را حفظ کند، یعنی بافت مناسبی دارد.برای تهیه این شیرینی بهتر است خمیر را به خوبی ورز دهید تا منسجم شود. ورز دادن خمیر موجب ترد شدن شیرینی شما میشود، پس کمی بیشتر برای این کار وقت صرف کنید.برای تهیه این شیرینی باید از آرد برنج باکیفیت استفاده کنید. اگر به آرد برنج دسترسی ندارید میتوانید برنج را برای ۳ بار آسیاب کنید. سپس آن را الک و برای تهیه شیرینی استفاده کنید.برای تهیه این شیرینی مخصوص شمال میتوانید آرد سفید را حذف کنید و این شیرینی را تنها را آرد برنج تهیه کنید.شیرینی آب دندونی یک شیرینی محبوب مازندرانی است که معمولا در مراسم پاتختی، عروسی و عید نوروز طبخ میشود و مخصوص مهمانی و جشن است. اگر تا به حال مزه این شیرینی خوش طعم را نچشیدهاید، بهتر است در اولین فرصت مواد مورد نیاز شیرینی را آماده کنید و آن را بپزید.من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…