نوای تونای قلب با طعم های شیرین رب انار و سوس دلچسب
دلمه یکی از غذاهای محبوب و خوشمزه ایرانی است که به صورت پر شده تهیه میشود. این غذا با استفاده از برگ انگور، فلفل دلمه، بادمجان، کدو، گوجه فرنگی و دیگر مواد تهیه میشود. یکی از روشهای محبوب تهیه دلمه، دلمه برگ مو است که مردم شهرهای مختلف ایران از این غذا لذت میبرند.
برای تهیه دلمه برگ مو مجلسی با رب انار، موادی مانند برگ مو، برنج، لپه، گوشت چرخ کرده، پیاز، سبزی ها، نمک، فلفل، زردچوبه و رب انار استفاده میشود. مراحل تهیه این دلمه شامل خیس کردن و پز کردن لپه، پخت برنج و تفت دادن گوشت و سبزی ها میشود. سپس دلمه در برگ مو قرار داده و با رب انار پخته شده مزین میشود.
از نکات مهم در تهیه دلمه برگ مو میتوان به نحوه پخت برگ مو، انتخاب مواد متناسب و استفاده از سبزیهای مورد نیاز اشاره کرد. همچنین میتوان از ترکیبات و سسهای مختلف برای افزودن طعم متنوع به این غذا استفاده کرد.
دلمه یک غذای خوشمزه به معنای پر شده است که میتوان با استفاده از برگ انگور، فلفل دلمه، بادمجان، کدو، گوجه فرنگی و… درست کرد.
به گزارش همشهری آنلاین، متداولترین نوع دلمه، دلمه برگ مو است که مردم شهرهای مختلف ایران آن را با اشکال و مواد مختلف تهیه میکنند.
برای تهیه مواد میانی دلمه اغلب از مواد اولیهای مانند گوشت چرخ کرده، برنج، برخی سبزی ها، پیاز، لپه و ادویههای دلخواه استفاده میشود، اما سس دلمه متفاوت بوده و برخی از رب انار، رب گوجه فرنگی، سرکه و… استفاده میکنند.
مواد لازم دلمه برگ مو مجلسی با رب انار
برگ مو نیم کیلو
برنج ۲ پیمانه
لپه ۱/۵ پیمانه
گوشت چرخ کرده ۵۰۰ گرم
پیاز ۲ عدد
سبزی دلمه ۳۰۰ گرم
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
رب انار به مقدار لازم
آب به مقدار لازم
طرز تهیه دلمه برگ مو با چاشنی رب انار
لپه را دوساعت خیس کنید.
لپه را در ظرفی به همراه آب روی گاز بگذارید تا بپزد.
در یک قابلمه مناسب به مقدار دو سوم آب و نمک بریزید.
برنج را بعد از جوش آمدن آب درون قابلمه بریزید تا کمی نرم شود.
برنج را آبکش کنید.
پیاز را خرد کنید و درون تابهای با مقداری روغن تفت دهید.
گوشت چرخکرده را به پیاز در حال تفت اضافه کنید.
پس از سرخ شدن گوشت، سبزی دلمه را بیافزایید.
بعد از تفت دادن سبزی به مواد برنج و لپه پخته شده را اضافه کنید و هم بزنید.
نمک، فلفل و مقداری زعفران دم کرده را اضافه کنید و سپس مواد را از روی حرارت بردارید.
در قابلمهای که برگ موها راحت در آن جابه جا شوند تا نصف آن آب ریخته و روی حرارت زیاد قرار دهید تا زودتر به جوش بیاید و کمی نمک داخل آب بریزید و برگ موها را داخل آب در حال جوش قرار داده و بعد از یک دقیقه از داخل آب بیرون آورده و در آبکشی بریزید.
کمی آب سرد روی برگها ریخته و اجازه دهید که آب اضافه از آنها خارج گردد.
یک عدد از برگ موها را روی تخته آشپزخانه قرار داده و به اندازه یک قاشق پر از مواد دلمه وسط برگ مو بریزید.
بسته به اندازه برگ انگور شما، مقدار پر کردن میتواند متفاوت باشد.
اگر برگها کوچک بودند میتوانید از دو عدد برگ مو کنار هم استفاده کنید.
برگ انگور را طوری تا بزنید که شبیه به یک مربع یا بقچه شود.
کف قابلمه را۲ قاشق چایخوری روغن زیتون ریخته و با برگ مو کاملا بپوشانید و دلمههای پیچیده شده را منظم کف قابلمه بچینید.
برای تهیه سس دلمه برگ مو با رب انار باید داخل یک ظرف مناسب رب انار را بریزید.
به رب انار، مقداری آب و آبلیمو یا آب نارنج به همراه زعفران دم کرده و نمک و فلفل اضافه کنید و خوب هم بزنید تا یک دست شود.
روی کل دلمهها چاشنی رب انار بریزید و در قابلمه را ببندید.
دلمهها را روی حرارت قرار دهید تا به مدت ۱ساعت ۳۰ دقیقه دلمهها بپزند.
نکات مهم تهیه دلمه برگ مو
برای تهیه دلمه میتوانید برنج را آبکشی یا دمی درست کنید، فقط دقت کنید لازم نیست حتما برنج کاملا پخته باشد.
سبزی دلمه شامل گشنیز، مرزه، تره و پیازچه است.
برای نرم شدن برگ موها، بعد از جوشاندن آنها را در آب سرد قرار دهید، این کار کمک میکند که برگها لطیفتر شده و به راحتی پیچیده شوند.
در طرز تهیه دلمه برگ مو اصفهانی، از سبزیهای محلی مثل ترخون، مرزه و شوید بیشتر استفاده میشود.
دلمه برگ مو در ترکی به نام (یپراخ دولماسی) هم شناخته میشود. مواد اصلی دلمه برگ مو ترکی شامل برنج، لپه، بلغور، سارییاغ (روغن بهدست آمده از جوشاندن کره حیوانی)، پیاز و مخلوط سبزی است.
برای پخت دلمه برگ مو شیرین با رب انار از چاشنیها یا سسهای مختلفی مانند ترکیب آب و شکر هم استفاده میشود.
برای تهیه دلمه شیرازی میتوان از آب گوشت یا حتی آب رب استفاده نمود.
برای تهیه دلمه ملس میتوان به آن آب گوجه همراه با ادویههای مناسب، قاچ لیمو یا آلو خشک یا گوجه سبز اضافه کرد.