آیا اقساط وام مسکن ۸۰۰ میلیون تومانی به شما کمک میکند؟ این وام به شما راه نجات خواهد داد؟
چند روز پیش هادی عباسی، در نشستی خبری درباره عملکرد وزارت راه و شهرسازی در دولت سیزدهم اظهار کرد: بر اساس ابلاغ مصوبات جلسه هجدهم شورای عالی مسکن، بحث وام ۸۰۰ میلیون تومانی توسط محمد مخبر (کفیل ریاستجمهوری) به بانک مرکزی ابلاغ شده است. بر این اساس مقرر شد این تسهیلات به صورت پلکانی در دو سال اول با مبلغ اقساط ۵ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان پرداخت شود.
به گزارش اعتماد، وی در ادامه اعلام کرد: بانکها موظفند ۲۰ درصد سهم پرداخت خود را در بخش مسکن انجام دهند در غیر این صورت مشمول جریمه مالیاتی میشوند. البته میتوانیم زمانی را برای بانکها در نظر بگیریم که اگر در این فرجه تمکین نکنند، جریمه اعمال میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تعیین درصد رشد اجارهبها در شهرها گفته است: این جدول آماده شده و به ۳۱ مرکز استان ابلاغ شده است، در تهران این رقم ۲۵ درصد تعیین شده و حداقل افزایش هم برای زاهدان اعمال شده که ۲۲ درصد است و حداکثر رقم نیز در یزد خواهد بود که افزایش مجاز مبلغ اجارهبها ۲۵.۲ درصد خواهد بود.
عباسی تصریح کرد: قانون به صراحت میگوید مجاز هستیم به میزان ۵۰ تا ۱۰۰ رقم تورم عمومی، سقف اجارهبها را تعیین کنیم. یعنی اگر تورم ۴۰ درصد باشد ما مجازیم بین ۲۰ تا ۴۰ درصد برای اجارهبها سقف تعیین کنیم. رقم ۲۲ تا ۲۵ درصد نیز بر اساس تورم مرکز آمار و رعایت قانون ساماندهی زمین، مسکن و اجارهبها تعیین و ابلاغ خواهد شد.
با این میزان وام، افراد میتوانند در کلانشهرها هم صاحب خانه شوند
عطا آیتاللهی، کارشناس حوزه مسکن در واکنش به پرداخت وام ۸۰۰ میلیون تومانی مسکن و مبلغ اقساط آن، گفت: این رقمی که از سوی معاون وزیر راه و شهرسازی اعلام شده به نسبت وامهای قبلی رقم بهتری است و حتی با این رقم افراد میتوانند در حومه کلانشهرها هم صاحب خانه شوند و تا حدودی برای تهیه ملک متقاضیان کمک هزینه است.
آیتاللهی تصریح کرد: هر چند این رقم۸۰۰ میلیون تومانی میتواند بین ۲۰ تا ۳۰ درصد از بهای مسکن را تامین کند، اما باز هم پرداخت اقساط ۵ میلیون و ۹۰۰ کمی سنگین است و برای همه افراد قابل پرداخت نیست، به هر حال تصمیم برای پرداخت این میزان وام قدم مثبتی است.
این وامها برای رونق بازار مسکن مفید است
این کارشناس بازار مسکن در خصوص پرداخت وامهای مسکن نیز افزود: این وامها برای رونق بازار مسکن مفید است، اما به شرط آنکه اعدادی که اعلام میکنند قابل توجه باشد و بر تامین بودجه خانوار هم اثرگذار باشد.
آیتاللهی خاطرنشان کرد: اگر یک واحد مسکونی با متراژ متوسط در شهر تهران را در نظر بگیریم که حدود ۸۰ مترمربع باشد قیمت این ملک حدود ۶ و نیم میلیارد تومان خواهد شد که این میزان وامی که اعلام شده حدود ۱۵ درصد قیمت این ملک را پوشش میدهد که هر چند تاثیر جدی در خصوص خرید ملک در تهران ندارد، اما در حومه کلانشهرها تاثیر خوبی دارد.
ضعف در تولید مسکن شدت گرفته است
این کارشناس بازار مسکن در پاسخ به این پرسش که آیا در دولت جدید انبوهسازی مسکن را پیشنهاد میدهید یا خیر، تصریح کرد: انبوهسازی یکی از راههای تولید مسکن است و مشکل اصلی در این بخش عدم عرضه مسکن و ضعف در تولید است که در سالهای اخیر هم شدت گرفته است.
آیتاللهی خاطرنشان کرد: این در حالی است که انبوهسازی و ساخت و سازهای صنعتی در کنار یکدیگر میتوانند برای این بازار راهگشا باشند و سرعت را در ساخت و ساز افزایش داده و قیمت تمام شده را هم کم کنند و در محدودهای قیمتها تعیین شود که با بودجه خانوار سازگاری داشته باشد.
دولت دست سرمایهگذاران بخش خصوصی را باز کند
این کارشناس بازار مسکن با اشاره به ساخت مسکن مهر گفت: اگر قرار است دولت جدید در حوزه ساخت و ساز اقدامی داشته باشد و انبوهسازی کند ضرورت دارد به گونهای پیش رود تا کیفیت ساخت و سازها بهتر از مسکن مهر باشد، چرا که مسکن مهر از نظر کیفیت مشکل داشت و هنوز هم مشکل دارد.
آیتاللهی در مورد چالش تامین مالی در انبوهسازی تصریح کرد: هر چند بازار کشش خوبی برای فروش دارد و نیاز به ساخت و ساز هم وجود دارد، اما مشکل اصلی این حوزه تامین منابع مالی است.
وی اضافه کرد: اگر دولت توان مالی کافی برای انبوهسازی ندارد باید دست سرمایهگذار بخش خصوصی را برای ساخت و ساز باز بگذارد تا سرمایهگذاران بتوانند به صورت تضمینی سود سرمایهگذاریشان را دریافت کنند، اگر چنین فضایی ایجاد شود و چنین تعهد و تضمینی را دولت بدهد سرمایهگذاریها در بخش انبوهسازی از سوی بخش خصوصی انجام خواهد شد.
ترغیب یا تهدید سرمایهگذاران؟
این کارشناس بازار مسکن در ادامه گفت: این در حالی است که اگر سرمایهگذار اطمینان خاطر لازم برای سود سرمایهگذاریاش را نداشته باشد و سرمایهاش با تهدید روبهرو شود وارد این بازار هم نخواهد شد.
آیتاللهی افزود: در بحث قیمت تمام شده مسکن قیمت زمین موضوع بسیار مهمی است، اما طبیعی است که زمانی که با افزایش نرخ تورم مواجه میشویم، قیمت زمین هم افزایش پیدا میکند و این افزایش نرخ روی قیمت نهایی مسکن هم اثرگذار است.
وی افزود: البته میزان تاثیر آن به مقیاس متراژی که سرمایهگذار اقدام به سرمایهگذاری میکند نیز مرتبط است، چرا که اگر زیربنا زیاد باشد تاثیر قیمت زمین بر قیمت ملک کم میشود، اما اگر متراژ کم باشد تاثیر خود را روی قیمت نهایی ملک خواهد گذاشت.
او در مورد وعدههای انتخاباتی بخش مسکن نیز تصریح کرد: همانگونه که وعده ساخت چهار میلیون واحد مسکونی در ابتدای دولت سیزدهم مطرح شد که بدون مطالعه و کار کارشناسی بود، در مناظرات اخیر هم شاهد وعدههایی برای ساخت مسکن از سوی نامزدهای انتخاباتی بودیم که تنها با هدف جلب نظر مردم برای آمدن پای صندوقهای رای مطرح شدند و عملیاتی نخواهند شد.