مانعی برای محافظت از پوست خود در برابر اشعه uv
احتمالا شما هم این روزها در مورد بحران اشعه فرابنفش در ایران کشور چیزهایی شنیدهاید و به دنبال راهی برای محافظت از خود برابر خطرات اشعه UV هستید. اما مضرات اشعه UV چیست و چرا باید از آن دور بمانیم؟ در این مقاله از بخش دانستنی در تک فانبلاگ میتوانید با تاثیر اشعه UV بر بدن و راهکارهای مقابله با آن آشنا شوید.
با مضرات اشعه UV برای بدن آشنا شوید
این روزها شدت اشعه یو وی یا فرابنفش در کشور افزایش پیدا کرده است و از همین رو متخصصان توصیه میکنند که از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۷ عصر که میزان این اشعه بیشتر است، از بیرون رفتن اجتناب کنید. اما چرا باید از اشعه یو وی دور بمانیم و این اشعه چه خطراتی برای بدن دارد؟ در ادامه به مهمترین تاثیرات مخرب اشعه فرابنفش روی پوست، چشم و بدن اشاره شده است.
۱- افزایش مشکلات و بیماریهای پوستی
اشعه یو وی انواع مختلفی دارد که بر اساس طول موج به ۳ دستهبندی مختلف UVA ،UVB و UVC تقسیم میشود. قرار گرفتن در معرض اشعه UVA موجب تیره شدن رنگ پوست و همچنین افزایش چروکهای پوستی میشود و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
اشعه UVB به بیرونیترین لایه پوست شما آسیب وارد میکند و موجب لکههای پوستی و آفتاب سوختگی میشود. زمانی که شدت اشعه یو وی زیاد باشد، پوست شما به سرعت آفتاب سوخته میشود و ممکن است دچار چین و چروک، لکههای پوستی شوید.
۲- افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست
قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش موجب بروز سرطان پوست میشود. بدن شما برای تامین ویتامین D به نور آفتاب نیاز دارد، اما زمانی که شدت اشعه UV زیاد باشد یا به مدت طولانی در معرض نور آفتاب قرار بگیرید، سلولهای پوست شروع به تخریب میکنند. در این شرایط DNA سلولهای پوستی شروع به تقسیم و تکثیر میکنند و به هم میپیوندند و تومورهای سرطانی ایجاد میکنند.
مطالعات نشان میدهد که اشعه ماوراء بنفش اصلیترین عامل سرطان پوست است که بیشتر در افرادی که پوست خود را برنزه میکنند و در معرض نور شدید آفتاب قرار دارند، ایجاد میشود.
به خاطر داشته باشید که نور خورشید در هر فصلی از سال میتواند سبب بروز سرطان پوست شود و این خطر حتی زمانی که آفتاب شدید نیست نیز وجود دارد. از رایجترین انواع سرطان پوست ناشی از اشعه فرابنفش میتوان به ملانوما، کارسینوم سلولهای بازال و سنگفرشی و همچنین ضایعات پوستی پیش سرطانی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: چگونه تحمل گرما را در بدن افزایش دهیم؟
۳- افزایش خطر مشکلات و بیماریهای چشمی
آب مروارید یک مشکل شایع مربوط به چشم است که موجب از بی رفتن شفافیت عدسی چشم میشود. تحقیقات انجام شده در مورد مضرات اشعه UV برای چشمها نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش میدهد. این بیماری به راحتی درمان میشود، اما زمانی که درمان نشود، موجب به از دست رفتن بینایی در فرد خواهد شد.
از دیگر آسیبهای اشعه ماوراء بنفش روی چشم میتوان به ناخنک، دژنراسیون ماکولا و همچنین سرطان پوست اطراف چشم اشاره کرد. به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن اشعه فرابنفش خطر بروز درد، قرمزی، آبریزش چشم و انواع سرطان چشم را نیز افزایش میدهد.
۴- ضعف سیستم ایمنی بدن
بررسی مطالعات نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش موجب سرکوب سیستم ایمنی بدن میشود و خطر ابتلا به عفونت و انواع سرطان را در بدن زیاد میکند.
زمانی که سیستم ایمنی بدن ضعیف شود، بدن توانایی مقابله با بیماریها را نخواهد داشت و در این شرایط سریعتر به بیماریهای مختلف دچار خواهید شد. جالب است بدانید که قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش با افزایش خطر بروز عفونتهای ویروسی مثل تبخال نیز موثر است.
بیشتر بخوانید: علائم گرمازدگی؛ چه کنیم تا گرمازده نشویم؟
راهکارهای پیشگیری و محافظت در برابر اشعه UV
برای پیشگیری از خطرات اشعه UV راهکارهای متعددی وجود دارد. در ادامه به نکاتی مهم برای پیشگیری از محافظت در برابر اشعه فرابنفش اشاره شده است.
قبل از بیرون رفتن از خانه حتما از کرم ضد آفتاب با SPF بالای ۳۰ استفاده کنید و هر ۲ ساعت یک بار کرم ضد آفتاب خودتان را تمدید کنید.سعی کنید از ساعت ۱۰ صبح تا ۵ عصر که میزان اشعه فرابنفش بیشتر است، بیرون نروید.برای محافظت از چشمها حتما از عینکهای دارای UV 100 درصد استفاده کنید.برای محافظت از پوست، سعی کنید از لباسهای پوشیده، کلاه لبهدار و همچنین دستکش استفاده کنید.به منظور جلوگیری از اثرات مخرب اشعه فرابنفش سعی کنید از غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان و ویتامین C و E استفاده کنید. مصرف غذاهای گیاهی، سالم و رژیمی به کاهش اثرات منفی نور خورشید کمک میکند.به خاطر داشته باشید که اشعه UV در سایه نیز از بین نمیرود و از همین رو سعی کنید تا قبل از غروب آفتاب از روشهای مختلف برای پیشگیری از اثرات مخرب نور خورشید کمک بگیرید.حد مجاز اشعه UV کمتر از ۵ است. زمانی که شاخص تابش اشعه UV بین ۵ تا ۷ باشد، خطرناک تلقی میشود و بالاتر بودن عدد شاخص موجب میشود تا خطرات آن نیز بیشتر شود.در هوای گرم و زمانی که اشعه UV شدت بیشتری دارد، از لباسهای رنگ روشن استفاده کنید. معمولا لباسهایی که رنگ سفید، زرد و طوسی روشن دارند اشعه یو وی کمتری را به خود جذب میکنند.در هوای گرم و زمانی که اشعه UV شدید است، سعی کنید از میوهها و سبزیجات تازه و آبدار بیشتر استفاده کنید.به خاطر داشته باشید که خطرات یو وی برای کودکان و افراد مسن بیشتر است و میتواند مشکلات جدی را برای آنها ایجاد کنید، بنابراین در ساعات اوج گرما از بیرون رفتن همراه با کودکان اجتناب کنید و مراقب افراد مسن نیز باشید.برای محافظت از پوست حساس لب، از بالم لب حاوی SPF استفاده کنید.
در این مقاله از مجله دانستنی تک فانبه مهمترین مضرات اشعه UV و همچنین دلایل دور ماندن از این اشعه اشاره شد. فراموش نکنید که اشعه فرابنفش اصلیترین عامل بروز سرطان پوست است و می تواند خطر بروز مشکلات پوستی را افزایش دهد، بنابراین سعی کنید هر روز قبل از بیرون رفتن از ضد آفتاب استفاده کنید و زمانی که میزان اشعه UV بیشتر است، در خانه بمانید.
من مژده شرف عاشوری هستم. سالهاست که به صورت تخصصی در مورد موضوعات مختلف مینویسم و ترجمه میکنم. از بازی با کلمات و خلق محتوای تازه لذت میبرم و دوست دارم دنیای اطرافم رو بیشتر از چیزی که میبینم، کشف کنم…