تایید ورود حشره سِنَک به مشهد؛ حشره سنک چیست؟
توفان، خاک، سیل و این بار طغیان حشره کوچک چند میلیمتری با نام «سِنَک» مردم سرخس را حسابی کلافه کرده و به محیط شهری و منازل مسکونی و اماکن تجاری شهر سرخس هجوم آورده است.
هر چند با این حشره مقابله میشود اما حشره سِنَک نور دوست، به مدد جریان باد از حدود سه هفته قبل وارد محیط شهر، منازل و اماکن تجاری شده و اغلب در شبها مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده به طوری که برای بررسی موضوع و مقابله به موقع تیمی تخصصی از جهاد کشاورزی استان به منطقه سرخس اعزام شده است.
محمدعلی رهنما مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرخس در همین خصوص به ایسنا گفت: برای بررسی موضوع و اخذ تصمیمات لازم نیز روز گذشته کارگروه مدیریت بحران با ریاست فرماندار در شهرستان تشکیل شد.
وی افزود: در این جلسه که با حضور کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی و مرکز حشرهشناسی مرکز تحقیقات منابع طبیعی کشاورزی استان برگزار شد مقرر گردید بررسیهای تکمیلی در خصوص کانونهای این حشره در شهرستان انجام و سپس تحقیقات برای تصمیمگیری به شهرستان ارائه شود.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرخس تصریح کرد: چون سمپاشی معابر و سطح شهر ضررهایی را میتواند برای شهروندان در پی داشته باشد برای همین با این اقدام مخالفت شد و اقدامات پیشگیرانه و آگاهی بخشی به همشهریان از جمله نصب توری، نصب کارتهای زرد برای جذب حشرات و استفاده از سموم مجاز در دستور کار گرفت.
وی با تأکید بر اینکه از شهروندان تقاضا میشود نور مغازهها و معابر را به خصوص نورهایی که رنگ سفید دارند را کم کنند، اظهار کرد: خوشبختانه دوره این حشره رو به پایان بوده و نهایت تا دو هفته دیگر این مشکل رفع خواهد شد.
رهنما تنها راهکار قطعی دفع این آفت را سرد شدن هوا دانست و افزود: امید داریم با سردی هوا این آفت از زندگی مردم برچیده شود. حشره سنک در دمای زیر ۱۷ درجه سانتیگراد هیچ گونه فعالیتی نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه خوشبختانه با سردتر شدن هوا جمعیت حشره رو به کاهش است، گفت: تاکنون پایش کامل اراضی کشاورزی محدوده شهر برای شناسایی کانونها انجام شده و پایش مراتع نیز در دستور کار قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرخس با اشاره به اینکه به دلیل وقوع وزش باد طی چند روز گذشته رصد مناطق دورتر هم در دستور کار قرار گرفته است، تصریح کرد: اگر کانونی شناسایی شود بلافاصله کانون کوبی را در همان مناطق خواهیم داشت.
وی ادامه داد: حشره سنک انواع مختلفی دارد که برخی از گونهها در مزارع پنبه و برخی نیز در یونجه است، ضمن اینکه این حشره برگخوار هیچ گونه گزشی ندارد و آسیبی به انسان نمیرساند.
رهنما خاطرنشان کرد: گرچه سرما عامل تهدید کننده حشرات در طبیعت است اما چون زمستان سردی را نداشتیم موجب طغیان این حشره در شهرستان سرخس شده است.
وی گفت: بر اساس نظر کارشناسان دوران تغذیه این حشره به اتمام رسیده و در حال کوچ است، اما چون نور را دوست دارد روزها در جاههای مختلف از جمله نخالههای ساختمانی پنهان میشود و شبها فعالیتش را آغاز میکند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سرخس با اشاره به اینکه برای مبارزه بهتر در حال بررسی مناطق عبور این حشره هستیم، خاطرنشان کرد: بر اساس نظر کارشناسان حشره سنک هیچ گونه گزش، انتقال ویروس و بیماری و حساسیتی برای شهروندان ندارد.
وی از شهروندان تقاضا کرد اقدامات غیر شیمیایی مانند نصب توری، نصب کارتهای جذب حشره و کم کردن نور به خصوص نورهای سفید را در دستور کار قرار دهند. امیدواریم با اقدامات پیشگیرانهای که انجام میدهیم هر چه زودتر این حشره را کنترل کنیم.
این حشره و آفت، «برگخوار» است و اصولاً گزنده نیست لذا خطری برای انسان ندارد و فقط در محیطزیست شهری سرخس به شکل همهگیر و طغیان کرده دیده میشود.
شهرستان مرزی سرخس در فاصله ۲۰۰ کیلومتری مشهد با ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، دارای ۲ شهر سرخس و مزداوند و ۶۸ روستای دارای بیش از ۲۰ خانوار است که ۵۵ درصد جمعیت آن در روستاها سکونت دارند.
شهر سرخس حدود ۴۰ هزار نفر جمعیت دارد.