باشگاه روزنامهنگاران ایران و جابجایی مرزهای رپرتاژنویسی برای نوبیتکس
فرارو- اواسط تابستان ۱۴۰۳ بود. قصه از رِد فلگ شدن حسابهای نوبیتکس شروع شد. این ماجرا در توئیتر حسابی داغ شد. هر کسی نظری داشت. این میان وحشتی میان کاربرانی که رمز ارز دیجیتال داشتند پیدا شد. تعدادی نوشتند که حسابهایشان بعد از تراکنشهای رمزارزی از طریق نوبیتکس، رد فلگ (Red Flag) شده است. نوشتند رد فلگ شدن صرافی نوبیتکس، ممکن است به مسدود شدن یا فریز شدن داراییهای کاربران منجر شود، مخصوصا اگر تراکنشی را از یا به این صرافی انجام دهند.
یک گزارش از ترند توئیتر درباره نوبیتکس
در روزهایی که دل کاربران رمز ارز به خاطر داراییهایشان در التهاب بود، تک فاندر ۲۹ مرداد ۱۴۰۳ گزارشی منتشر کرد با این عنوان: «نوبیتکس؛ از خطر ردفلگ تا ریسک تحریم». در این گزارش نوشته شد: «نوبیتکس را بهعنوان صرافی ارز دیجیتال ایرانی میشناسیم. بزرگ و سرشناس است و مشتریان پرتعدادی دارد به همین خاطر هر خبری درباره آن بااهمیت خواهد بود. چون بحث سر ردفلگشدن و تحریم و مسدودی داراییهاست، به طور طبیعی حساسیت روی نوبیتکس زیاد است.»
خبرنگار بازار تک فاندر ادامه گزارش نوشت: «ردفلگ کردن توسط سایتها و سامانههای مختلف انجام میشود. در این بخش بازار، دست زیاد است و هرکسی ساز خودش را میزند. در ظاهر دنبال کار خیر هستند، اما مدام سرشان در تراکنشهای بلاکچین است و بو میکشند. همین که به نظرشان رسید با معاملهای عجیب روبرو هستند، دادوهوار راه میاندازند.»
ادامه گزارش آمده است: «شایعه ردفلگ شدن نوبیتکس، هفته قبل مطرح شد و از یکی دو روز پیش درباره آن هشدار جدی میدهند بااینوجود یکشنبه ۲۸ مرداد، حجم معاملات روزانه در صرافی نوبیتکس از ۱.۶ میلیون تتر فراتر رفت.» بعد به توئیت امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس اشاره کرده و نوشته است: «امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس ناچار شده در حساب کاربری توییترش توضیحاتی ارائه دهد. او نوشته شبکههای بلاکچین به طور عادی ماهیت شفاف دارند مگر اینکه آگاهانه سمت شبکه پرایوت بروند؛ بنابراین امکان شناسایی و رصد نهتنها در مورد نوبیتکس، بلکه دیگر انواع صرافی ارز دیجیتال ایرانی وجود دارد.»
خبرنگار بازار فرارو، گزارشش را با پاسخ مدیرعامل نوبیتکس به پایان رسانده است که گفته بود: «بهمنظور تسهیل چنین اقدامی و کمک به کاربران، قبلاً نوبیتکس کارمزد بازار Dai را صفر در نظر گرفته و شاید دوباره چنین امکانی را فراهم کنند.»
روزم سی ام مرداد نیز، التهابها پایان نیافته بود، سرویس بازار تک فانگزارشی دیگر منتشر کرد با عنوان سه ضدحال اساسی برای بازار ارز دیجیتال ایران و نوشت: «نوبیتکس را باید معروفترین صرافی ایرانی بدانیم که این روزها با شایعات نگرانکنندهای تحت عنوان رد فلگ (پرچم قرمز) روبرو شده است. عبارتی که خود صرافی نوبیتکس آن را به مجموعهای از فعالیتهای مشکوک یا فعالیتهای مجرمانه نظیر حملات سایبری تعبیر میکند… تحریم نوبیتکس بهخاطر حجم شهرت و میزان دارایی سرمایهگذاران ایرانی بازار ارز دیجیتال، از اهمیت غیرقابل انکاری برخوردار است و مثل ماجرای مسدودشدن دارایی تتر ایرانیها در اوایل تابستان، مورد توجه تریدرهای زیادی قرار گرفته است. درست زمانی که مدیران نوبیتکس به نگرانیهای کاربران ایرانی اهمیت دادند و با صفرکردن کارمزد بقیه استیبلکوینها مثل Dai راه فرار از تحریم تتر و و خطر مسدودی دارایی تتر ایرانیهارا باز گذاشتند.»
در ماههای مهر و آبان تک فانگزارشهایی به نقل از نوبیتکس بازنشر داد درباره ایردراپ همستر کامبت و ۳ آلت کوین و چند مطلب دیگر. حتی به بازنشر گزارشی از سایت مشرق پرداخت که با مدیرعامل نوبیتکس مصاحبهای انتقادی علیه بانک مرکزی انجام داده بود.
چرا تک فانبه نوبیتکس پرداخت؟
در گزارشهای سرویس بازار تک فانآمده است، میزان دارایی سرمایهگذاران ایرانی بازار ارز دیجیتال قابل توجه است. سرمایهگذاران بازار ارز خیلیهایشان مردم هستند؛ مردم عادی؛ ما و شما. هر کجا که نام مردم باشد، پای رسانه خواهی نخواهی در میان است.
باشگاه روزنامهنگاران ایران حامی نوبیتکس
روز گذشته، ششم آذر ۱۴۰۳ با گذشت سه ماه و اندی از گزارش سرویس بازار فرارو، کانال تلگرامی «باشگاه روزنامه نگاران ایران» رپرتاژی منتشر کرد برای نوبیتکس و تیتر زد: تحت فشار قرار دادن اکوسیستم استارتاپی رمز ارزی؛ ماجرایی که از ایرنا شروع شد.
نویسنده متن نوشته است که: «پیش از این اعلام کردیم برخی رسانهها و خبرنگاران با خطدهی اشتباه تلاش میکنند که استارتاپها را زیر فشار مالی قرار دهند و مشخصا از شرکت نوبیتکس نام بردیم… نوبیتکس یک شرکت دانشبنیان است که در حوزه تبادل رمزارز فعالیت میکند و از سال ۱۳۹۶ توسط چند تن از فارغ التحصیلان دانشگاه شریف تاسیس شده و تاکنون میزبان ۱۰ میلیون ایرانی بوده است.»
نویسنده در ادامه متن رپرتاژیاش نوشته است: «ایرنا در تابستان سال جاری با اخبار تکمیلی اتهام به این شرکت را دنبال کرد و در ادامه رسانههایی چون تک فانو ایسنا نیز به این خط تخریبی پیوستند.»
احتمالا منظور نویسنده از خط تخریبی نوبیتکس همان تک گزارش بی طرف و منصفانه سرویس بازار تک فاناست. حتی زحمت جستجوی ساده را متحمل نشدهاند که دریابند تک فاناگر خط تخریبی داشت گزارشهای نوبیتکس را و مصاحبه مدیرعاملش را صادقانه بازنشر نمیداد.
که اگر تخریبی در کار بود و خط و خطوطی داشت، جناب برند نوبیتکس و واحد حقوقی محترم و احتمالا قدرتمندشان خودشان اقدام به ارسال نامه و جوابیه میکردند.
نویسنده یک گزارش ساده خبری را خط تخریب خوانده و چند خط نوشته خبرنگار بازار و طرح یک پرسش را تحت فشار قرار دادن اکوسیستم مظلوم رمز ارز نامیده و چشمش را روی سایر خبرهایی که تک فانبه نقل از نوبیتکس منتشر کرده، بسته است. شاید قصد شوخی داشته است. احتمالا همین طور است که اگر شوخی نباشد آنگاه باید تیتری که خودشان زدهاند را از خود ایشان پرسید که بعد از گذشت چند ماه چه اتفاقی افتاده که حالا باید با پروژه دشمن فرضی سازی حواسها را پرت کنند.
پشت تخریب رسانه و تلاش برای ایجاد خفقان چه هدفی است؟
سوالی هم از گردانندگان کانال باشگاه روزنامه نگاران ایران باید پرسید؛ این که رسانه اگر قدرت و فرصت نوشتن یک گزارش بیطرفانه درباره شرکت قدرتمند مالی را نداشته باشد، به چه کار میآید؟